En irriterende utgift i et hus er vaskemidler, det er ofte dyrt og udrøyt. Ikke vet jeg om det skaper små, store eller ingen problemer i
renseanleggene, men det skader vel ikke å bruke mindre av det. Det gjør i hvert fall ikke noe for lommeboka. En løsning er superkluter, som gjør ting rent uten såpe. De holder lenge også. Og, nok en gang, ingen grunn til å være totalitær – hvis man ikke synes det blir rent nok, så kan man jo bruke såpe av og til.

En annen ting som jeg plukket opp for en stund siden, er å bruke bakepulver til helt andre ting enn baking. Eller natron, som er nesten det samme. (Bakepulver inneholder natron, stivelse og fosfater, sier innholdsdeklarasjonen. Hva de andre tingene er til vet jeg ikke.)

Åpenbart bruker russerne natron til ”alt mulig”, i følge min kasakhiske venn, for eksempel å løse opp et tett sluk, få vekk lukt fra do, og nå skal jeg ikke si mer før jeg har prøvd det ut. I butikker beregnet på russere går det alltid an å få tak i natron i litt mengder, sier hun, det blir kanskje litt dyrt å kjøpe små bokser på super’n. Jeg skal i hvert fall teste det ut, selv om jeg ikke har sett noen “russiske” butikker i Oslo. Kanskje de finnes allikevel.

Når vi er inne på frigide galskaper, så kjøpte jeg et stykke håndsåpe for noen år siden, som nå omsider er brukt opp, men som virkelig varte en halv evighet eller noe, uten å bli ekkel eller sprukken, og tilsynelatende uten å bli brukt opp. Jeg har funnet den på nettet, Perlier, heter den, en italiensk produsent.

Man trenger jo ikke bli onkel Skrue, men noen ganger er luksus billigst.