Jeg har drevet og tenkt. Standard ordentlig hverdagsmat når man ikke vil tenke er liksom kjøttkaker, spaghetti med kjøttsaus, hva ellers? Det går an å lage saus på kjøttdeig også, og man kan krydre i vilden sky.

Men kjøttdeig begynner å sitte meg en smule i halsen, for å si det sånn. Jeg ser i grunnen etter enkle løsninger som smaker så bra at man gidder å spise det mange ganger. Egentlig vil jeg ha miljøvennlig mat, gjerne innenlandsk, og noe som er litt lett fordøyelig. Ikke for langreist, i hvert fall ikke med fly. Jeg har venner som er veggiser, og spiser gjerne masse grønnsaker også.

Her er i hvert fall én løsning på hverdagsproblemet – og man trenger selvfølgelig ikke ta alt, det man har råd til og det man har lyst på. Det blir i hvert fall mange smaker når man har mange ting på bordet, med tilsvarende mange muligheter for å kombinere ting. Alt sammen er ikke billig, og asparges fra Peru høres ikke særlig øko ut – sikkert flyfraktet. Men ok, ok.

Røkelaks
Kokt asparges
Rotete egg
Ferskt brød med smør
5-6 stekte brune sjampinjonger med trøffelhonning
Hvit pepper og Tabasco ved siden av

Hvitvin til.

Eggene kan man jo lage som man vil, jeg la meg til med skikkelige roteegg på et tidspunkt – man slår tre egg i panna med ganske rikelig smør, blander det litt, og steker det sånn halvveis smilende, som det heter hvis eggene er kokt. Ikke snu dem hvis man vil ha effekten av litt klissete plomme.

Sjampinjongene stekes i smør, med salt og pepper, og helt til slutt rører man i en liten knivspiss eller to med trøffelhonning, hvis man får tak i det. Jeg har sagt det før, det er sånt som holder seg lenge, og liker man trøffelsmak, er det akkurat det man trenger. Ferske trøfler får man vel ikke tak i hvis man ikke kjenner en sentralt plassert kokk.

Sånn mat er bra når man er alene også, da er det absolutt ikke like morsomt å lage mat. Selv om – kanskje en løsning på det problemet er å eksperimentere, og så huske på å dele med venner, oppskrifter eller tips,
altså. Man må ha noen matfriker å dele med, da.