Nå har jeg funnet ut av hvordan man forserer teknologikaoset, i hvert fall på hjemmestereofronten. Man må rett og slett ha to systemer.

Hvis man bruker iTunes eller andre kilder som bruker komprimerte formater a la mp3 eller 4 eller hva nå Apple-formatet heter, er det ikke nok informasjon i filene til å gi en full stereolyd. Ikke når man lytter
til klassisk musikk, og neppe til jazz heller. Det er med andre ord ingen vits i å lete etter fantastiske PC-høyttalere med masse basstone og fylde, for det er ikke sånn lyden i disse filene er. Uansett hvor mye du betaler får du ikke den lyden.

Det du må gjøre er å kjøpe de beste høyttalerne du kan finne som er skrudd sammen til dette formatet, med masse mellomtone og egentlig ganske stor klarhet. Den store orkesterklangen kan du glemme, den finnes rett og slett ikke i denne verdenen. Det de har produsert er egentlig ganske fint laget, synes jeg, men vel egentlig tilpasset lyd på øret, kanskje mer enn ut i lufta.

Til det må du bruke et gammeldags stereoanlegg, og CD’er. Eventuelt de gamle LP’ene dine, hvis du har tatt vare på dem. Jeg er fortsatt skeptisk til de som sier at det er så mye mer info på digitale medier at det må overgå LP’er og ellers såkalt analog lyd. Det er mulig det stemmer, og at man kan lage god “LP-lyd” digitalt, men i så fall er CD-lyden mikset annerledes eller noe annet er forskjellig.

Kanskje. Jeg skal sette opp hele greia, med gammeldags platespiller og det hele, og sammenligne, så får vi se.

Lydfrik, jeg? Nei, egentlig ikke, men jeg liker ikke kaos når jeg ikke vil ha kaos.