Bruksanvisning for Oslo, mest beregnet på innflyttere:

1. Alle voksne menn er ikke farlige. De fleste er faktisk relativt fredelige, selv østlendinger.

2. Alle små damer er ikke smarte. Noen er senile. Man er ikke nødt til å ta alt de sier alvorlig, selv om de bor på Majorstua eller Frogner.

3. Det går an å gå over gata på rødt, men man må vite hvor. Noen kryss er livsfarlige, mens andre er som en blindvei i Strømstad. Noen kan forseres med en viss risiko, hvis man kjenner krysset.

4. Rytmen i en by er annerledes enn på landet. Det er meningen. Finn din tangorytme eller Sibelius eller whatever.

5. Finn en plass for deg selv i mylderet, men skift gjerne mening. Selv om du kanskje må følge noen regler kan du gjerne blåse i andre. De fleste synes det er bra at noen finner på noe nytt, i hvert fall hvis du ikke er kjæreste med vedkommende.

6. Oslo er ikke så veldig stor. Til å være en slags storby er den ganske liten.

7. Ikke alle med penger er kjipe.

8. Ikke alle med lite penger er hyggelige.

9. Hvis du tar folk på riktig måte er det mulig å få noe ut av de fleste. Men det kan koste litt mot og energi, for mange er sjenerte og går i sine egne sirkler.

10. Alle tilhører minst én gruppe, og alle grupper har sine regler for hvordan man skal være. Men regler kan brytes, og hvis man er litt lur og litt modig kan man egenltig bevege seg ganske fritt.

11. Man har ikke noen særlig bruk for bil i byen. Stort sett trengs den bare hvis man skal ut av byen, eller frakte noe.

12. Det er masse utlendinger her. Bli gjerne kjent med en. Mange av dem er faktisk like morsomme som oss, og hvis du slutter å behandle dem uintelligent vil de sannsynligvis slutte å oppføre seg som om de ikke skjønte noe av det du sa.

13. Hvis du vet noe lurt eller morsomt om byen som noen kan tenkes å ha bruk for, så si det til noen. Ting sprer seg fort, og du kan risikere å få noe lurt tilbake. Mange bor her i 10 år uten å vite hvor man står når man møtes ved Majorstuhuset.

14. Hvis man avtaler å møtes ved Majorstuhuset er det standard å stå på Kirkeveisiden, ved utgangen av gjennomgangen eller ved foten av trappa.

15. Du trenger stort sett ikke sjekke når trikken eller bussen går, det er så ofte.

16. Det er fortsatt ganske stor forskjell på øst og vest, men det har vært verre. Begge sider av byen har sine do’s and don’ts, men hvis du finner ut hva som er problemet og smiler litt, går det som regel bra, selv om du sier noe galt.

17. Prøv en gang til hvis det ikke virker. Ikke vær sur i 20 år hvis noen sier noe du ikke liker.

18. Hvis du har råd til det du holder på med akkurat nå, så nyt det, og ikke tenk så mye på morgendagen.

19. Hvis du ikke har råd til det, så gjør det samme. Opprydningen kommer en eller annen gang uansett om du har det bra eller dårlig den kvelden. Det er like bra å ha det bra, hvis du får det til, da.

20. Man er ikke nødt til å ha hastverk hele tiden, selv om alle andre tilsynelatende har det.

21. Finn kafeene du liker, og dyrk dem. De som jobber der er ofte temmelig sosiale. Nok en gang: Litt mot til å bryte noen sosiale regler skader ikke. Hvis du vet hva du gjør trives folk rundt deg. Litt modigere for hver gang, uten å være innpåsliten. Bare noen få ord frisker også opp, bedre med noe enn ingenting.

22. Mange lever bare i sin egen bydel, og er for eksempel aldri i sentrum. Ikke at det nødvendigvis anbefales, men det er sånn for en god del mennesker.

23. Hvis du heller vil gå tur er Marka ikke langt unna. Man kan gå tur i bygatene også, eller i bynære boligområder. Det går alltids en t-bane tilbake. Stikk hodet inn i en ukjent bakgård. Sightseeing!

24. Oslo er faktisk blitt en ganske fin by. Løft nesa og titt på alle krumelurene og trærne. Litt rot hører også med, det var sånn det pleide å være.

25. Frognerparken anbefales en sval sommerkveld, ikke midt på dagen. Det samme gjelder Huk. Et skikkelig kick å svømme rett ved en (ganske) stor by i stille vann klokka ni om kvelden.

26. Hvis du vil ha ro, bad i Marka om sommeren og gå tur ved sjøen om vinteren.

27. Eller ta banen til Smestad bare fordi du aldri har dratt dit før. Jeg tror det går an å få seg en øl der.