Litt smør
Olivenolje
tørket estragon (frisk hvis du har)
tørket salvie (ditto)
2 store fedd hvitløk
noen dråper Tabasco
1 pk kjøttdeig

Hvis du har problemer med å få i ungen mat, og hvem har ikke det, så prøv å droppe tomatene i spaghettisausen, uten å gjøre den så forb…kjedelig. Dette smaker faktisk bra, hvis man selv trenger litt krefter kan man ta en skje i den ene hånda og få i seg kraften som danner seg i bunnen av panna, den smaker i hvert fall godt.

Smelt smøret sammen med oljen på medium varme, sammen med urtene. Del opp hvitløken, legg i og la putre forsiktig til hvitløken nesten er brun. Ta i kjøttdeigen, mos den med en gaffel (tre- eller plastredskap hvis du
har teflonpanne eller noe sånt) og la ting putre forsiktig til du ikke gidder mer, eller spaghettien er ferdig kokt.

Det kan godt koke en stund, men ha i litt vann hvis det trengs, det koker tørt etter en stund og du vil vel ha en liten saus, ikke bare kjøttdeig. Mer smak sånn, også.

Hvis du ikke kan koke spaghetti krever det bare nok vann (altså en stor nok gryte, også), mye mer salt enn til all annen mat (sånn omtrent 3-4 ts til 1,5 l vann, på hukommelsen, altså). Dessuten at man rører i den, ja, når den har bøyd seg eller blitt dyttet ned i det kokende vannet. Ellers blir det en stor klump som ikke smaker ok. Ufrivillig tyggeøvelse.

Bare pass på at den ikke klistrer seg sammen, det må gjøres når den har kokt et minutt eller to. Olje pleier jeg å ha i etter at den er ferdig og vannet er helt av.

Bruk gjerne andre urter, men jeg lager nesten aldri mat uten, det er bra for både min og ungenes helse. Hvitløken også.

Det smaker som sagt ok, men man kan gjerne se på det som et steg i en progresjon, mot noe litt mer avansert.

En ting av gangen, det tror jeg er en bra tommelfingerregel når det gjelder barn. I dette tilfellet var det også et spørsmål om å høre etter, at minste barn faktisk ikke syntes det var særlig godt med tomater i sausen. Jeg hadde jo laget den sånn i en del år.

Hva som skjer om noen år vet man ikke, smaken forandrer seg gjerne, og det bør man tenke på, også, men jeg tror det er viktig å få noe man liker til å begynne med, i hvert fall så lenge det er innafor begrepet “ok mat”, sunnhetsmessig, altså.