Jeg vet at noen av noen av mine ganske få (men eksklusive) lesere synes jeg må fornye meg i matspalta, og de har vel rett, jeg har blandet omtrent det jeg kan blande. Men dette ble så forb… godt at jeg bare må legge det ut. Egentlig er det en smak jeg har tullet rundt med lenge, søtt og chili, bare at denne gangen ble det…ikke perfekt, men altså. Sorry, ingen nye kule kokketeknikker, bare:

2 skiver fersk laks eller ørret
1 middels hvitløksfedd
ca 2 ss setersmør
1-2 ts honning
2 klyper tørket estragon (frisk hadde vært enda bedre)
noen klyper havsalt
Ja, unnskyld igjen, men: Godt med Tabasco også. Bruk fersk
chili, da, vel, og ikke klag, jeg er bare lat.

Alt foregår på ganske svak varme, ingen steking, bare varming.

Skrell hvitløken og del den i biter. Smelt smøret i en panne, og ha i alle ingrediensene. Bland greiene litt før du har i fisken, som du deler i passe biter. Varm det på svakeste varme til fisken er gjennomstekt.

Utgangspunktet var plukkfisk som jeg fikk da jeg var barn. Dette er selvfølgelig noe helt annet smaksmessig, men ideen ligner jo litt. Jeg moste ikke fisken, men den delte seg i flak sånn at sausen kom til overalt.

Med hvitløk oppi sausen går smaken litt i retning oksydert, som jeg skjønner er et profesjonelt navn på en del hvitvin som ikke er helt klar i smaken. Det motsatte av Sauvignon blanc, hvis du henger med, smaken på den druen er klar, den gir meg en følelse av vann, norsk fjellvann, for eksempel. Men går man den andre veien, til Alsacevin, en del hvitvin fra Spania og Kanariøyene jeg har drukket, er man i en smak som minner om…hvitløk, litt mørkere, blandet, ikke så ren.
Skjønner? Det matcher sånn stekt hvitløk, som brukes i hvert fall på Kanariøyene, og i Spania også, ja. Det passer sammen med varmen der nede, synes jeg, det minner om jord som er svidd av sola. Smaken på vannet i springen i Alicante hadde en touch av det samme, jeg smakte på det. Håper ikke det var møkk, jeg ble i hvert fall ikke syk.

Grunnen til at smaken blir sånn i vinen er i hvert fall noen ganger at fatet vinen er lagret på ikke er helt tett, det lekker litt luft. Derav oksydert. Jeg hadde en morsom samtale med en servitør her om dagen, og lærte noe nytt.

Om det alltid er grunnen vet jeg ikke. Sikkert ikke.

Jeg fikk lyst på en skikkelig tur på fjellet også. Men egentlig: Også norsk fjellvann smaker av noe, ikke minst det, små mengder myr, for eksempel. Så kanskje det ikke var noen god sammenligning med Sauvignon blanc, siden den er så klar i smaken. Brevann?