½ løk
smør
olivenolje
solsikkeolje
salt
grovkvernet pepper
oregano
fransk sennep

Hakk løken ganske fint, noen millimeter store biter. Fres alt forsiktig i panna til løken har myknet litt, men fortsatt har igjen litt sprøhet.

Lomper eller spaghetti til.

Jeg leste et sted at ”løkspiser” var et skjellsord i Romerriket på et eller annet tidspunkt. Om det var penger eller dårlig ånde det handlet om vet jeg ikke, men ifølge min lille helse & mat-bibel, den franske urtelegen Maurice Messegués bok om urter, har løk mange egenskaper som er bra for oss. Han sier at den hjelper til med å rense ut mange giftstoffer av kroppen, er urindrivende og i det hele tatt gunstig for nyrene. Et elskovsmiddel sier han også at det er. Kanskje det, hvis man ellers er i humør.

Uansett hva man måtte tro om planters virkning på oss, bør man nok huske at vanlige ingredienser i matlagingen i hvert fall ikke har den akutte effekten som ”vanlige” medisiner har. De fleste matvarer og vanlige maturter er milde som medisin betraktet, og bruker typisk uker eller måneder på å gi en effekt, eller man er i hvert fall avhengig av å bruke den bestemte planten eller grønnsaken jevnlig en stund for å oppnå noe. Det er min erfaring, hvis man vil ta den for god fisk, som man også sa en gang. Jeg er ennå ikke død, i hvert fall.

Uansett liker jeg heller ikke å spise ting som ikke smaker godt.

Mange sier, litt for lettvinthets skyld, selvfølgelig, at for eksempel sjokolade er medisin i seg selv fordi det smaker så bra. Helt feil er vel ikke det heller, godt humør stimulerer sikkert kroppen også.

Det er selvsagt mye å si om det der, og jeg har ikke tenkt å bidra så mye til diskusjonen akkurat nå. Men levende ting er uansett noe helt annet enn rene kjemiske stoffer, en løk eller et stykke kjøtt eller fisk inneholder vel mange forskjellige kjemiske stoffer, og de er satt sammen til en levende organisme, som vi vel er vant til å oppfatte som mangefasettert. Sånn sett, med bare en så overfladisk betraktning i hodet, synes jeg ikke det er rart om én plante, for eksempel, har mange effekter på oss.

:-” :-” :-”

Greia her er at du hakker løken ganske fint, i biter på kanskje noen millimeter. Det er ikke nødvendig å jobbe med kniven så lenge at det blir en slags mos, det er også en måte å gjøre det på. Men ikke her.

Tre slags fett er én måte å få til en ny smak. Jeg hadde tilfeldigvis det i skapet, og ikke så mye annet den dagen. Solsikkeolje er et billig og ganske godt alternativ når man lager mat til hverdags, den har en smak som gjør seg i mange sammenhenger. Olivenolje er jo en egen verden, med sine smaker fra den billigste til temmelig dyre ting. Alt kan brukes, tror jeg, den vanlige regelen om at det nest dyreste er bedre å kjøpe enn det dyreste gjelder sikkert, og den billigste oljen går også fint til hverdagsmat.

Så lenge man varmebehandler maten (ikke lager salat, for eksempel) er det vel i hvert fall oftest bortkastede penger å bruke den dyreste oljen, i hvert fall har ikke jeg nivå nok på min matlaging til å få frem en veldig spesiell oljesmak i en varm rett. Men i all enkelhet – smaken av olivenolje fungerer til mange ting, alene eller sammen med andre smaker. Bruken av smør har lange tradisjoner i Norden og andre steder, og så lenge man ikke lever bare på det, får vi håpe hjertet klarer seg.

Sitron eller lime skal – ifølge samme kilde som over – også fungere rensende for kroppen, og vann med noen dråper sitrus smaker uansett godt. Jeg tror ikke det du kjøper på flaske har den effekten – du kjøper bare en sitron og klemmer noen dråper i glasset. Plukk ut steinene, hvis de finnes, de er ekle. Du trenger ikke så mange dråpene.

Denne lille retten koster nesten ingenting heller, men det er faktisk godt, særlig hvis man stopper varmebehandlingen akkurat før løken er blitt helt myk. Midt imellom crisp og koselig. Og spis det med en gang, helst ikke la det ligge. Spe på med pepper, kanskje, hvis det trengs.

Man kan bruke det som pastasaus, eller spise det inni en lompe. Pass på i lompa, at det ikke renner utover, det blir fort en del fett.

Men det er jo liksom det som er sausen, også.