En kaffebarfyr ga meg et tips om en slakter, og det ser
kanskje ut til å være et godt et, selv om jeg bare har vært der en gang. Jeg
rakk ham akkurat før han stengte lille nyttårsaften.

Det eneste jeg kom på, og som jeg alltid kommer på, er
lammekjøtt – når man er vokst med en matglad mor med røtter på Vestlandet blir
det jo sånn. Ikke noe galt med det. Nyttårsmiddag ble det.

Oppskrift:

3 store biter lammebog
bortimot en hel fersk hvitløk, eller en halv vanlig
3-4 ss smør
tørket rosmarin, salvie, oregano, en stor klype av hver
noen biter fersk rød chili

1 vanlig gul løk
1-2 ss smør
litt oregano
litt salt

små mandelpoteter

Mariner kjøttet i olje, urter og litt godt salt i et par
dager.

Kutt opp hvitløken i små biter (5 mm). Varm den i
smøret i en stor panne sammen med urtene, til den er myk, kanskje 15 min.

Legg i kjøttet og la det frese langsomt. Snu det en gang
imellom. La det putre under lokk til det ”slipper” beinet. Smak på det og sjekk
om det er mørt også. Hvis det ikke er det har det ligget for kort.

Skiver av lammestek kan du spise som biff, men ikke bog, det
må koke i hvert fall halvannen time. Få slakteren eller ferskvarefolka til å
skjære kjøttet i passe biter for deg.

Skjær løken i ringer, middels tynt, 2-3 mm. La den surre
sammen med oreganoen i smøret, på svak varme, til den er helt kræsja. Litt salt
tåler den også.

Del potetene i to og stek dem i ovnen. Smøret fra løken
heller du over potetene, og knar dem litt før du setter dem i ovnen på 210
grader. Skru litt ned hvis det trengs, men litt høy varme vil gjøre dem litt sprø.

Server med en gang. Kjøttet og løken tåler å ligge noen
minutter hvis du må, men egentlig ikke potetene.

Du får masse god saus av dette, fordi ingrediensene har god
smak hver for seg og sammen, og fordi kjøttet gir fra seg masse kraft. Den
burde vi gjør noe med, i tillegg til å spise den sammen med denne maten.

Jeg kommer tilbake til saken.

Forresten, dette minner om en oppskrift jeg fant i
Elizabeth Davids bok om fransk mat (French provincial cooking) – hvor det er
like mye hvitløk og smør, så vidt jeg husker, og så en masse marc, billig brennevin i samme stil som konjakk, men grovere i smaken. Her hjemme har jeg ikke sett sånne ting, og billig brennevin
finnes uansett ikke, så man kan like gjerne ta litt av og bruke konjakk eller
brandy. Jeg har gjort det, med godt resultat, jeg lagde mat til dåpsselskapet
til en av ungene, med to flasker oppi. Riktignok var vi ganske mange, så det
var mye kjøtt også, men det smakte i hvert fall bra!