Idag kjøpte jeg en hel fiskepudding på en skikkelig dyr fiskebutikk, og i dette tilfelle lønner det seg. De billigste pakkene på supern…altså, det er litt sånn Polaroid sammenlignet med ordentlig gammeldags mørkeromsarbeide. Du må ikke begynne der hvis du aldri har spist fiskepudding.

Sauce Soubise er en myk og søt hvit løksaus, egentlig en blanding av béchamel (hvit saus laget på smør og mel og melk) og løk som er kokt i smør og eventuelt laget til puré. Så siles den, i hvert fall ofte, tror jeg.

Denne fremgangsmåten har jeg tatt sånn noenlunde fra Julia Childs berømte kokebok med fransk mat (du vet, den uten bilder;-).

Sauce Soubise

2 små løk
30-40 g smør
4-5 dl melk
2 ss fløte
1 ss mel

Skjær løken i skiver og hakk den. Smelt smøret i en gryte og kok løken i smøret til den er helt myk, ca 30 min. Pass på at den ikke blir brun, sausen skal være helt lys.

Ta i melet og kok videre noen minutter. Hell i melken litt av gangen, kok til den tykner og spe med melk til den er så tykk som du vil ha den. Ha i fløten nokså seint, ikke la den koke alt for lenge, da blir det hele også litt for tykt. Pass sausen hele tiden, hvis du lar den stå og koke blir det nærmest hvetemelsklister. Lim, altså.

Sil sausen gjennom en sil oppi en skål, og hell den på tallerkenen sammen med resten.

Stekt fiskepudding

En kinesisk hvitløk (en sånn en uten fedd)
Smør til steking
4-5 tynne skiver god fiskepudding

Skrell hvitløken og skjær den i skiver. Varm den forsiktig på svakeste varme til den er myk. Legg i fiskepuddingskivene og varm videre på like svak varme, eller stek den på litt sterkere varme hvis du vil. Det tar bare noe minutter uansett.

Ett stekt egg til,
som du vil ha det. Hel plomme var godt.