Å reise er selvfølgelig morsomt, men mitt behov for det er etterhvert blitt mindre.

Ikke fordi jeg ikke vil se nye steder og møte nye kulturer, men fordi de nye kulturene er så nær meg at jeg bare trenger en liten spaser- eller trikketur for å nå dem.

Frankrike har lenge vært et drømmeland for meg, kanskje mest på grunn av språket og musikken, og da snakker vi impresjonisme, først og fremst, seint 1800-, tidlig 1900-tall, klassisk musikk. Edith Piaf er selvsagt også helt i orden, og jeg oppdaget for lenge siden at hun ikke var den eneste som sang på den måten, det er antagelig en tradisjon. Noe mer å oppdage når jeg har tid, jeg fant bare raskt noen andre via YouTube, Lucienne Delyle, for eksempel. Som vanlig er det sånn, jeg vet det er noe der, det har jeg oppdaget, men jeg vet ikke hva ennå, jeg gidder ikke gå inn i det før
jeg har bruk for det til noe, eller har så god tid eller av andre grunner trenger noe ny musikk å svømme rundt i. Print on demand.

Frankrike trenger man altså ikke dra til Frankrike for å oppleve, Thereses gate er langt nok, der visste jeg det var en fransk kafé av et eller annet slag som jeg ikke hadde prøvd. Man snakker fransk rundt meg, to sånn passe eldre damer sitter i et hjørne og ser ut som moren min da hun var på høyden. Hun reiste ikke til Frankrike, men Italia, men jeg får en liten følelse av hva hun egentlig ville, endelig.

Jeg prøver meg litt på fransk til servitøren, men det funker ikke. Han kan jo norsk, han har sikkert lyttet til Carl I. Hagens surmagete utblåsninger og tilpasset seg, akkurat som de asiatene jeg møter også prøver å gjøre, selv om avstanden kanskje er litt lengre. Kanskje.

Det man ikke tenker på når man krangler – og det gjelder også krangler i offentligheten og jeg tror også krig – er at motparten faktisk hører hva du sier. Man tror det ikke, fordi man ikke får det svaret man forventer eller ønsker, men faktisk, jo mer man skriker og kjefter, jo dypere inn går det man sier i hodet til den man krangler med. Det er faktisk ikke ok.

Hvis man er av en type som ikke snakker så mye overlater man alt for mye til motstanderens fantasi, som kan finne på å bevege seg helt over i paranoia eller total forvirring. Eller raseri. Det man egentlig mener kan kanskje allikevel komme frem, noen ganger i form av handlinger eller mangel på handlinger, eller mangel på ord hvor det normalt burde vært ord.

Velvel. Oslo er, som alle andre byer for tiden, full av såkalte utlendinger, som skaper en del innbilte problemer for dem som aldri møter dem, og noen ganger reelle problemer for oss som gjør det, men kommunikasjon er ofte det største problemet. Har man på en eller annen måte løst det, så det finnes et møtepunkt, kan man ofte gjøre mye, oppleve nye ting, se seg selv pǻ nye måter, se byen på nye måter. Man må regne med å måtte gjøre motstand av og til, alle har selvsagt med seg både vaner og uvaner, og det er ikke gitt at man alltid ser likt på hva som er hva. Det beste er nok å styre etter nysgjerrigheten og hjertet, og oppsøke det som virker mest spennende eller morsomt.

Det er litt for vanlig for oss å kritisere samfunnsproblemer på avstand, uten at vi selv har vært der, sett etter, sjekket ordentlig.

Prinsippdiskusjoner fører ofte galt av sted, i hvert fall hvis man ikke sjekker realitetene i den situasjonen man står overfor.

I hvert fall har jeg, her jeg sitter, et meget behagelig møte med fransk kultur. Selv om det er litt på avstand, og ikke foregår i selve Frankrike, er det tross alt franskmenn som driver det, får man tro – de snakker i hvert fall fransk i bakgrunnen, maten er fransk, vinen, kaffen, og selve stedet har også en umiskjennelig touch av noe jeg synes jeg kjenner igjen.

Jeg sitter i ”biblioteket”, utsikten er til den andre siden av gaten, allerede der ville kanskje en nordmann gjort det litt annerledes. Stilen på interiøret, tonen fra servitørene, maten, selvfølgelig – alt er en liten bit av noe du ellers ville måtte pese deg til og fra flyplasser for å oppleve – og antagelig bidra mer til den globale oppvarming. En liten bit av Frankrike – her.

Alle vil vel naturlig ta med seg litt av sin egen kultur hvis de flytter et sted, og misjonere litt for de tingene ved den man selv liker best. Det er i hvert fall ganske vanlig.

Det er første gang på mange år jeg har en følelse av å være et sted hvor jeg ikke trenger å tenke, og det er en litt rar ting å si, for jeg liker veldig godt å tenke. Det jeg trenger i den andre enden er utløp for tankene på et eller annet vis, for eksempel på denne måten.

Uttrykket ”å gruble” må stamme fra miljøer eller liv hvor man ikke har denne muligheten i stor nok grad. ”Å tenke” er vel ellers mer presist. Man deler det man har funnet ut, og får respons, positivt eller negativt, overbærende, sint eller begeistret, det kommer an på. Kanskje man må slåss, det er en del av virkeligheten. Dessverre, kan man si, hvis det blir for mye, men litt får man tåle.

Men som sagt, her finnes ro.

På vei hit oppdaget jeg en bokhandel til som jeg ikke visste om, med masse barnebøker og bøker om barnehagepedagogikk, en gullgruve for meg, og også for barn, som i tillegg til morsomme bøker også ville kunne finne sånne små tulleting som ofte ligger bakerst i bokhandlene, morsomme viskelær, blyanter av forskjellige typer, små figurer, ting i samme genre. Det var en hel masse der.

Til og med møtte jeg en god venn på veien, ei skikkelig hyggelig tysk jente, som satt og solte seg på en benk i nærheten av Bislett. Det tok noen sekunder før vi ble helt sikre på hvem den andre var, men heldigvis
våknet vi begge i tide, fikk vekslet noen ord og hilst ordentlig på hverandre.

Det tyske var en annen utflukt fra det hjemlige for meg, jeg hadde noen års arbeid i en tysk kirke i Oslo, år som etterlater seg oaser av bekjentskaper i en annen kultur, en annen levemåte, som til tross for bestemor Ducks tilsynelatende skepsis på avstand er til stor glede for meg. Muligheten for nye vennskap er også tilstede, jeg har ikke sluppet helt taket i det miljøet der jeg jobbet, og ethvert bekjentskap bærer i seg muligheten til et nytt bekjentskap, som en stafett eller et elvedelta.

Jeg er ikke redd for forskjeller, jeg kan mitt Norge godt nok til å utfordre meg selv i hvert fall en god del. Jeg skal ikke si at jeg nødvendigvis liker alt i alle kulturer eller tør alt, jeg har heller ikke møtt alt, heldigvis. Det ville vært ille, kanskje jeg ville begynt å kjede meg i så fall. Det har skjedd meg med andre ting, særlig hvis jeg går inn med feil utgangspunkt eller holder på for lenge med noe jeg egentlig har mistet interessen for.

Men i en by har man mulighet til å leve side om side med mange rare ting og møtes når man har lyst, for eksempel på kafeer. Jeg skal vedde på at man egentlig har det på landet også, til tross for enkelte fordommer
hos meg, jeg synes jeg har møtt den samme typen selvbevissthet der som jeg selv etterstreber. Den er jo i seg selv interessant, hvis man for eksempel er noe helt annet selv, mest en byrotte, for eksempel, som meg selv, og får lov til å fortsette å være det.

I møte med det andre møter man seg selv, det er også en mulighet.