Som musiker er jeg avhengig av oppvarming.

Jeg kan ikke snakke for alle kolleger, det finnes mange metoder både når det gjelder spilling og undervisning, ting som er belagt med forskjellig grad av referanser til pedagogikk, psykologi, musklenes funksjonsmåte og alt mulig annet. Originale ideer som pedagoger utvikler selv.

Jeg kjenner musikere som er så i gang, fysisk og mentalt, at de kanskje ikke trenger å varme opp særlig mye. Men man er vel generelt avhengig av å smøre systemet på en eller annen måte. Hvis jeg skal spille noe teknisk vanskelig er jeg i hvert fall nødt, og hvis jeg har masse å gjøre, en periode med mange krevende jobber, risikerer jeg å kræsje hele systemet hvis jeg ikke passer på å varme opp nok. Senebetennelse er skrekken for mange, du kan ikke jobbe og tjener plutselig ingen penger. Jeg har hatt det, og det tok temmelig lang tid å bli kvitt.

Det låter som regel dårligere også, når man spiller uten å være
ordentlig varm.

Etter å ha møtt folk som jobber på restaurant og i andre yrker som inneholder tungt fysisk arbeid, lurer jeg på hvorfor de ikke gjør det samme. Konsekvensene for dem hvis det skjer et eller annet er enda større enn for oss, fordi mange av bevegelsene er tyngre, altså påvirker en større del av kroppen enn bare armer og skuldre, som kanskje er de vanligste problemområdene for musikere.

Hva som kan skje vet folk som er i yrkene bedre enn meg, men typiske ting er vel slitasje etter mange års arbeid, eller at man løfter brokk på seg eller ødelegger seg på andre måter ved for tunge løft. Sykepleie er også et område med usannsynlig mange arbeidstagere og de samme problemer med løfting og sikkert slitasje når man har holdt på lenge. Bygg- og anleggsarbeid også, får man tro.

En kaffe og en røyk, og så en sementsekk på skulderen klokka halv åtte om morgenen.

Jeg har aldri hatt så tøft arbeid, men har jobbet på kafé og restaurant selv. Jeg likte godt den fysiske siden av saken, men har foreløpig ikke fortsatt i mange år, så jeg rakk vel egentlig ikke å løpe inn i problemer av denne typen.

Men jeg vil nesten tro at man ville kunne avverge en god de ryggproblemer, for eksempel, fysisk slitasje av ymse slag, med litt mer kroppsbevissthet og noen små ting å gjøre om morgenen eller før man begynner å jobbe. Noen gjør det kanskje uten å tenke over det, å til jobb er jo en måte å komme i gang.

Eller noen små yoga-like bevegelser, egendesignet tai chi, noe annet som gir de musklene som er mest aktuelle beskjed om at nå skjer det snart noe.

Alle strekker seg vel om morgenen. Man kan jo bygge på litt.

Kroppen fungerer i hvert fall bedre når den er varm, enten det er små eller store muskler det handler om.