Litt Asia i gryta:-)

Noen ss olivenolje
½-1 ts satay-saus
noen dråper presset lime
2-3 hvitløksfedd
salt
pepper
Tabasco
ca ½ kopp vann
ca 20 tørkede reker
2 laksebiter, delt i middels store biter (ca 4×8 cm)
1 kokt egg

1. Skjær hvitløken julienne – altså i små fyrstikker. Hvor store bestemmer du selv.
2. Fres den i oljen noen få minutter. Stopp før den blir brun.
3. Tilsett satay-saus, salt, pepper og Tabascosaus. Fres videre et minutt eller to.
4. Tilsett vann, ca en halv kopp, og fortsett å koke 5-6 min.
5. Legg i rekene. La dem koke et par minutter.
6. Skru så av varmen og la panna stå på plata. Legg i laksen. La den ligge der til kjapp marinering, 5-10 min. på hver side.
7. Varm så det hele i et minutt på middels sterk varme, så laksebitene blir litt freshere. Ett minutt for mye straffes med tørr fisk i munnen. Husk at man ikke blir syk av rå fisk eller litt rå fisk, hvis den ikke
er alt for gammel, da.

Sataysaus er en saus laget av ristede peanøtter og mye annet. Asia er stedet, f. eks. Thailand, China og Indonesia er land der den brukes, og også i andre asiatiske land, i Afrika og selvsagt Europa – vi har jo importert det meste hit, og noe av det skjedde for en god del år siden. Nederland nevnes, for eksempel, rimeligvis på grunn av en fortid som kolonimakt på Indonesia.

Alt ifølge Wikipedia – beklager, jeg er på ferie, men fortsatt skrivende og lagende mat. Litt tynn research akkurat nå.

Jeg kjøper det på glass i asiatiske butikker. Det smaker i hvert fall ikke peanøttsmør, for å si det sånn, som var omtrent min eneste form for peanøtt-mat i gamle dager. Det spiser jeg forresten fortsatt av og til, til tross for at det er temmelig klissete.

En indoneser eller thailender ville sikkert lage noe som er sykt mye bedre på sitt eget kjøkken eller sin egen restaurant enn det satay-stashet du får på glass. Men inntil videre skygger jeg ikke unna butikkvarianten.

Tørkede reker er i hvert fall en thai-ingrediens, sikkert i bruk andre steder også. De stinker, men smaker godt, i hvert fall hvis man har nese og gane for thaimat og andre asiatiske ting. Siden de er tørket, er konsistensen litt seig, men i sausen fungerte de fint.

Man kan eller skal legge dem i vann, sto det i en oppskrift jeg så, men hvor mye vits det er vet jeg ikke. Jeg prøvde å legge en batch i vann en time, og de mistet i grunnen bare litt av smaken, konsistensen var ikke
veldig forandret.

Jeg kjøpte en frossen pakke, kanskje med 150 g små reker, og det holdt til en del omganger med saus.