Olje
salt
karri
kvernet svart pepper
en liten pakke laksefilet (2 biter)
krutonger (se nedenfor)
nudler
ett hardkokt egg

Lag oljen til krutongene.
Bruk noe av den i nudlene.

Kokte nudler:
Etter koking, hell i litt olivenolje, litt salt og litt av oljen fra krutongene (altså med hvitløkssmak).
Salting etterpå forutsetter at kokevannet saltes litt mindre. Totalt sett blir det mindre salt på den måten, tror jeg, i hvert fall forbrukt mengde.

Oppskriften til krutongene står som sagt nedenfor.

Steking av laksefiletene: Jeg vasket ikke panna etter krutongene, men hadde i litt ekstra olje, litt salt, svart pepper fra kverna og litt karripulver. Filetene hadde ligget med litt Maldonsalt i en halvtimes tid, skåret på langs så filetene var tynne (1-1,5 cm).

Så full guffe på plata med krydderet oppi, litt venting til oljen var nokså varm, og filetene i. Steking på den ene siden til de var omtrent halvveis gjennomstekt, så ble de snudd forsiktig og stekt max ett minutt på den andre
siden.

Husk at når du tar av fisken fra en sånn behandling og legger den på en tallerken, vil den være såpass varm at stekingen igrunnen fortsetter litt til. Altså må man ta den litt før den er ferdig. Man må vel akseptere at den ikke nødvendigvis er rå inni – det liker jeg ellers i mange sammenhenger – men dette er skikkelig stekt fisk med stekeskorpe og karamellisering og det hele. Den bør ikke ligge på tallerkenen egentlig i det hele tatt før servering, sånn at gjesten får smaken av fresende varmt fett på tunga. Den måten man noen ganger får stekt fisk i Italia er en idé som ligger bak.

De laksepakkene som vi antagelig spiser skikkelig mye av for tiden (jeg gjør det, i hvert fall) er jo en litt forsiktig ingrediens hvis man sammenligner med en hel fisk eller en fiskebit med skinn – det forsvinner mye smak når man tar av det. Men det er jo i og for seg en egen ting, akkurat som kyllingfileter.

Dette var i hvert fall en veldig fornuftig måte å behandle denne fisken på. En god del av poenget var at stykkene var skåret ganske tynt, 1-2 cm max. Dermed går stekingen raskt.

Jeg prøvde meg på en saus også, slang i hvitløken fra krutongene og vann og balsamico, men det var dessverre for mye av begge deler og for lite kraft i utgangspunktet, så selv om jeg prøvde å redde den med både litt sataysaus og en knivsodd kjøttbuljong, ble smaken for tynn, og fikk til og med vinen til å smake bittert.

På tallerkenen altså laksen, egget, nudlene, krutonger. Sausen kan du glemme, hvis du ikke har noe helt annet stående til å lage av.