Hva brukes nettet til? Blant annet til salg, åpenbart, hvor markedsføringen skreddersys mest mulig til hver av oss.

For de handlende, næringslivet, altså, er hensikten å tjene penger, forsåvidt ikke noe nytt. Det nye er kanalen, teknologien, mulighetene. Det nye gir også alt for mange alt for små kunnskaper om det nye mediet. Det er, tror jeg, ganske mye fanteri der ute som koster penger, ikke bare lureri og skitt, men jeg lurer på om ikke en god del av de ”vanlige” tingene som er blitt nødvendige for oss er for høyt priset og i hvert fall ofte med for dårlig service. Selv har jeg gjort meg avhengig av et netthotell, som det heter, som helt tydelig prøver å få min statistikk til å se penest mulig ut, altså med flest mulig klikk, ved å sette opp enkeltdeler av et skjermbilde som separate tall i statistikken. Supporten deres har hittil ikke klart å hjelpe meg noe særlig heller, til tross for at de er åpne døgnet rundt.

Jeg har ikke hatt energi til å gjøre noe med saken, så det humper videre for meg, de er billige og gir meg tross alt adgang til nettet med mine ting. Men jeg er neppe den eneste med litt for lite kunnskap til både å velge gode løsninger, finne de som faktisk er proffe, og kreve god service. Alt sammen krever at man vet en del om hva man kjøper.

Jeg skal ikke ha sagt for mye, men det offentlige hastverket med å digitalisere alt virker heller ikke helt fornuftig. Jeg kan ikke helt fri meg fra ta våre felles penger, og kanskje ikke alltid med det beste resultatet.

Å få betalt det man kjøper, altså å kvitte seg med pengene, er også blitt så lett at noen av løsningene ikke burde være tillatt. At et firma gis rett til å trekke penger fra min konto uten å spørre, for eksempel årlig eller månedlig, er en sånn mulighet som etter min mening ikke burde finnes. Vi må huske på at nettet gir oss så store muligheter at vi er nødt til å sette grenser for ting vi aldri tidligere har vært nødt til å tenke over. Det er mulig å gjøre praktisk talt alt, og det går kjapt, noe som lager helt nye betingelser, selvsagt for personvern, men også egentlig for våre borgerrettigheter.

Stortinget har for eksempel akkurat vedtatt nye regler for politiovervåking, av kriminelle, jovisst, men lover gjelder faktisk fortsatt for alle. Jeg blir skremt av folk som selv idag, hvor vi er i ferd med å gjøre oss ferdige med den annen verdenskrig etter så mange år, sier at ”den som ikke gjør noe galt ikke har noe å frykte”. Jeg har ikke rukket å lese hele loven slik den nå gjelder, men jeg vil anbefale dette stykke departementsnorsk for dem som behersker det. Jeg tror jeg kan love noen sjokk som sikkert hører hjemme i de avanserte detektivhistoriene vår justisminister helt sikkert har sett en del av.

Vi må beskytte oss både mot næringslivet og mot myndigheter i mye større grad enn før, rett og slett, fordi deres muligheter til både å overvåke oss og lo formildes til en viss grad av den frihet som økt velstand eventuelt gir oss.