Når du ikke har noe i skapet, og bare trenger et lite måltid, så tar du noen tacoskjell-rester og steker dem.

Du glemte selvsagt å sette på ovnen sist fredag, eller var det torsdag, så ungene måtte spise ”rå” tacoskjell, og siden det dermed ble igjen mer enn det pleide, putter du restene i panna i litt olje, smør, Tabascosaus (som vanlig), litt ekstra sterk thai-chilisaus, salt, og vanlig pepper. Når det så er stekt slenger du i noen tjukke leiver med ost som du smelter sånn passe i denne lille sausen. (Ta ut skjellbitene nå, ellers blir de bare svidd.) Varm opp fettet aller først, men pass på at du ikke setter på varmen på panna med bare olje oppi og glemmer den noen minutter, da begynner det fort å lukte maling av den, og ting smaker plutselig ikke så godt.

Men dette kan du bare spise som det er, på en tallerken. Når du har gjort det kommer du til å oppdage at det sitter ganske mye sprø ost fast i bunnen av panna, som du harver ut med en stekespade av tre eller plast, så slipper du å ødelegge oppvaskkosten også og kjøpe en ny. Dette er litt snacks på slutten av det lille måltidet, og siden det egentlig er litt mye fett i alt sammen slenger du sammen en liten agurksalat, bare skjær litt agurk i passe biter, sånn som du selv liker å spise det, og ta i olivenolje, eddik og salt. Ekte balsamico og litt dyrt salt er jo godt, men bruk det du har og liker. Ganske fresht ved siden av de stekte tingene.

Dette kalles å trylle, for du hadde jo ikke noe i skapet, men lagde mat allikevel. Én stjerne i boka, minst.

Og til slutt, fordi du ikke ble helt mett, så kan du ta en brødskive med ost på og smøre på resten av ”sausen” fra panna. Dermed har du unngått å kaste noe som helst (kanskje med unntak av den tørre enden av agurken) og kan ha nokså god samvittighet i forhold til hva du vil, jeg foretrekker miljøet. Noen føler seg litt klemt fordi våre foreldre jo maste og kanskje fortsatt maser om det der med ikke å kaste mat, og vi skjønte ikke helt poenget etterhvert, for fattige var vi vel ikke, og kunne de ikke slutte å mase så forbanna som de alltid gjorde om visse ting og kanskje fortsatt gjør. Og så dukker de der miljøfolka opp og sier nesten det samme, selv om grunnen er en annen.

Sorry, men kanskje du kan frigjøre deg fra foreldrene dine i hvert fall litt, og samtidig være litt grei mot naturen? Jeg skjønner det der, jeg føler det litt sånn selv også, men jeg vet i hvert fall at det er litt mange som lever ganske mye bedre enn før, så jeg tror faktisk vi må rasjonere litt selv på et og annet, det er litt mange ting det faktisk blir litt mye av. Det gjelder å ha det gøy allikevel. Jeg så en bra greie i et blad på en restaurant som ligger rett rundt hjørnet: Fest om vinteren, for hver gjest genererer 100 watt hver, så slipper du å fyre så mye den kvelden, var vel poenget.

Den likte jeg. Flere sånne. Om sommeren kan vi jo uansett sitte ute, så da slipper vi til og med å rydde leiligheten, og fyring er i hvert fall unødvendig.

Forresten, hvis du finner sånne små agurker i en innvandrerbutikk (vanlige agurker, bare mye mindre) så kjøp et par-tre stykker. Jeg vet ikke hva de gjør med dem du finner på Kiwi og vel alle andre “vanlige” steder, men de der små smaker mye bedre.