Jeg vet ikke helt hvilken variant som var best, med eller uten løk. I hvert fall, i all enkelhet:

½ pose selskapserter pr omgang
en klype tørket salvie
ditto rosmarin
7-8 korn med hvit pepper
1 ts honning
rikelig med Tabascosaus
smør
1 klype havsalt
¾ dl vann
evt 2 ss finhakket løk

Finhakk løken, skikkelig smått, med en litt stor kniv er nok mest praktisk.

Smelt smøret i en panne, og varm eventuelt løken, og i hvert fall urter og krydder osv. i det. Hvis du har en morter finknuser du urtene først, så får du dem også helt fine. Pepperet også.

La løken bli noenlunde myk, men ikke brun, 3-4 minutter.

Hell i vannet og kok inn til det er sterk nok smak, kanskje 3 minutter.

Hell ertene i panna, gi dem også max 3 minutter. Koker de noe særlig lenger begynner noen å bli brune. De er fortsatt spiselige hvis det skjer, men ideen er å ta vare på følelsen av ferske grønne erter. Det selges ikke i Norge, nesten, i hvert fall. Det eneste stedet jeg har hørt om er en eller annen grønnsaksbutikk på Grønland, ble det sagt, her i Oslo. I sesongen, rimeligvis. Jeg aner ikke hvilken, så jeg får gå på leting en gang.

Ikke glem å spise fersk mais når den kommer om en måned eller to, det er vel litt i samme genre, skulle jeg anta. Det er et av mine virkelig geniale barndomsminner, de der mørke, men fine septemberkveldene, vi spiste fersk mais rennende av smør. Man får det aldri til å ”henge på” kolben ordentlig, men det smaker digg allikevel. Etterpå må man rense tennene.

Selvplukk er enda bedre enn å kjøpe dem i butikken. Ufattelig luksus, rett og slett, av en type som jeg vil tro enhver bonde kjenner til. Billig luksus.