Jeg ville ha noe ordentlig mat.

Kokeboken til Julia Child, Louise Bertholle og Simone Beck er fortsatt en favoritt, ganske enkelt fordi den gir så god mat. Å lage mat er et håndverk og en kunst, og boken gir deg en snarvei inn, den forklarer i detalj hva du skal gjøre, faktisk nesten sånn GPS-aktig, du blir til og med fortalt hva slags redskap du skal bruke.

Fra 0 til 100 på bare et par timer, for såpass lang tid tar det ofte, særlig første gangen. Best å ha en øl tilgjengelig, eller en flaske vin.

Riktignok finnes det nokså enkle ting i boka. Men det hender jeg hopper over noen steg i en litt lengre oppskrift hvis jeg er lat. Det lønner seg vanligvis absolutt ikke, men jeg skal ta litt forbehold, for dagens prosjekt endte i panna istedenfor i ovnen, hvor det skulle ha vært.

Rett rundt hjørnet for meg ligger det en glimrende slakterbutikk, og han bak disken solgte meg en ordentlig liten kylling, produsert i Mjøndalen, faktisk, jeg har vært og spilt ikke så langt unna.

Opplegget var egentlig å smøre kyllingen utvendig og innvendig med smør, steke den i ovnen, og så øse fett fra panna over med jevne mellomrom til den skulle være ferdig. Ja, og så mer varme det første kvarteret eller noe sånt, for å lage skorpe.

Fru Child og hennes to franske venn(inn)er er rause med smøret, og selv om jeg er veldig glad i smør, er det en grense et sted.

Dessuten er det gøy å være kreativ på i hvert fall litt nivå, så jeg tok en god haug med østerssopp og stekte i litt for mye smør, og med en del krydder oppi. Dette smurte jeg kyllingen med, innvendig og utvendig. Fettet, altså, med en god del soppsmak.

Men den ovnen min, i min bittelille leilighet, den har vært igjennom såpass mye at jeg måtte finne en annen løsning.

Jeg fant frem en stålpanne med høye kanter isteden. Den lille fuggern gikk fint oppi, med lokk på toppen. Det var ikke nok smør fra soppen, så jeg stekte kyllingen i olje, med ny forsyning krydder.

Men jeg glemte å sjekke steketiden, så jeg måtte lage en til, noen dager seinere.

I panna stekte denne omtrent en time, litt under, men dette var altså en kylling som veide godt under et kilo. Begge var like små.

Jeg snudde den på alle fire sider en del ganger, og sjekket om den var ferdig ved å skjære et lår nesten over, og
et bryststykke også. Ellers kan man stikke en gaffel litt forskjellige steder på kyllingen (steder med mye kjøtt) – og det skal komme ut klar kraft, da er den ferdig. Hvis det kommer blod må den ha lengre tid, hvis det ikke kommer noe på et kjøttfullt sted har du overstekt den og dømmes til å spise tørre bryststykker. Lårene klarer seg alltids.

Men jeg glemte en ting til også gang nummer to, nemlig å øse den. Det var faktisk mye av poenget med oppskriften, at man tar fett fra panna, eventuelt formen, og heller over kylllingen med en skje en del ganger i løpet av den tiden det tar å steke den. Jeg har gjort det før, så jeg vet det funker, men jeg blir nødt til å lage den enda en gang, for jeg husker ikke hvordan bryststykkene faktisk smakte.

Men altså,  kylling nr 1:

1 liten kylling

Til pensling:

3-4 ss smør
tørkede chilifrø (i pose)
tørket salvie
tørket rosmarin
salt

Østerssopp stekes i dette, så heller man fettet inn i og over den rå kyllingen og knar det litt inn i kjøttet. Det går helt fint, bare vask hendene etterpå.

Til steking:

maisolje
olivenolje
paprikapulver (jeg har som sagt en boks med tørket og malt
røkt paprika, spansk)
salvie
rikelig tabascosaus
litt thai-chilisaus
salt

Nr 2:

Fortsatt én kylling

I panna:

½ fersk hvitløk
½ vanlig løk
3-4 ss smør
2 ss maisolje
en stor bunt frisk persille
et par klyper tørket rosmarin
et par klyper tørket estragon
pepper
litt thai-chiliolje
salt

Ingen pensling, bare pass på å steke kyllingen på alle sider i løpet av de første 15-20 minuttene, så noe av den blir brunet.

Den der ”sausen” som lager seg av løken og hvitløken og alt det andre smakte fantastisk. Ikke slankekost, men man kan håpe på at urtene veide opp så det ikke ble direkte usunt.

De to oppskriftene er jo da ikke hentet herfra, men kraftig inspirert av denne boken:

https://www.amazon.co.uk/Mastering-Art-French-Cooking-Vol-1/dp/0241956463/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1470074105&sr=1-1&keywords=julia+child

Den finnes på norsk, men er nok gått ut av handelen. Du finner den kanskje på et antikvariat eller hos en venn som er avhengig av bilder for å lage mat, og gjerne vil være kvitt den.