Saus nr. 1:

en neve cashewnøtter
smør og evt. olje

salt
tørket rosmarin
tørket salvie

forskjellige typer chilisaus

1/2 løk

vann

Hakk nøttene grovt og skjær opp løken i middels biter eller båter, som du vil ha det.

Rist nøttene i tørr panne. Bruk ganske sterk varme, og pass på hele tiden. De første minuttene skjer det ingenting, og plutselig går det fort. Ta panna raskt av plata når de har begynt å bli brune. “Rør” i nøttene med en stekespade hele tiden.

Ta i fettet og fres litt til. Legg i den oppskårne løken og fres videre til løken har myknet litt.

Hell i vann nok til at det koker, ikke steker. Legg på lokk og kok til løken er skikkelig myk. Hell på mere vann hvis det trengs. Pass på å fylle på mens det ennå er noe igjen av det første vannet, før ting har kokt helt inn.

Knus nøttene med en stamper, og løken også, så mye eller lite du vil.

Saus nr. 2:

melk
smør
1/2 løk
salt

Hakk løken ganske smått.

Kok opp melken og legg i smøret. Ta i salt. Legg i løken og kok videre til den er helt myk. Pass sausen hele tiden, rør i den når det trengs og hell på mer melk hvis det er nødvendig. Gjør dette også i god tid før det koker tørt.

Når løken er skikkelig myk smaker du til, og koker inn sausen så den blir passe tykk.

Dette er i grunnen en enkel versjon av “sauce soubise” fra det franske kjøkkenet. Du kan jo sjekke oppskrifter på nettet, det er godt.

Legg i ferdig kokt spaghetti i den siste sausen, rør litt i det så det blander seg, og servér med den andre sausen over. Litt ekstra vanlig pepper på toppen skader ikke.

Jeg hadde en liten rest av olje fra en pakke med fetaost, i blanding med soltørkede tomater, som jeg også brukte.

Du får som regel ikke så mye spennende smak ut av kraft og fett fra bokser, men du får brukt kalorier du allikevel har betalt for. Til fest bør du være litt forsiktig med det, fordi du ofte forkludrer smaken på det du lager litt, det er ofte ikke så veldig karakteristisk eller entydig smak på ferdig produserte ting, men det som regel heller ikke helt smakløst. Hvis du har en veldig klar plan med det du lager er det derfor bedre å bruke noe “ferskt” fra smørpakka eller oljeflasken.

Ordentlig kraft er stort sett alltid å foretrekke hvis du orker å lage den, men løk, hvitløk og sopp er mer lettvinte og gode alternativer. Å lage saus uten minst en av disse grønnsakene eller noe tilsvarende, eller kraft, er oftest vanskelig. Det blir som regel for tamt bare å blande smaker uten en eller annen ordentlig base, men det er ofte nok å bruke det som kommer ut av fisk eller kjøtt når du steker det i panna. Det går an å bygge videre herfra.

Det finnes noen unntak fra regelen om “smak fra boks”, og en jeg i hvert fall kommer på er kraft fra grønne erter på boks, det synes jeg faktisk det er mye smak i, og den er også verdt å utnytte i sauser osv.