1 pk karbonadedeig
3 ss smør klares
2 store hvitløksfedd, finhakket og frest i klaret smør
4-5 ss tørket, knust brød
1 egg
1-2 kopper melk
1 ts salt
1 ts kvernet pepper
3 dråper tabascosaus
1/2 ts tørket, knust estragon
1 bs vanlig norsk sennep

Det smakte profft, men var det det jeg ville ha? Noen ganger skjønner jeg meg ikke på folk som etterligner profesjonell mat, når hjemmelaget faktisk er bedre.

Dette var i hvert fall ikke mors kjøttkaker.

I mitt tilfelle, da jeg var liten, var kjøttkakene rett fram, jeg kan ikke huske noe med urter eller krydder. Salt og pepper, ganske store, ganske grove, og hvordan hun lagde sausen? Antagelig bare ved å lage jevning med mel stekt i smøret som hun garantert brukte, og så koke ut panna. Og sukkerkulør, som vel ikke smakte noe som helst, men som ga brun farge.

Jeg husker at det var godt, ingen tvil der.

Disse var også ganske gode, men hadde for mye salt, sikkert 2 ts. Jeg forandret det til 1.

Kanskje det var karbonadedeigen som gjorde dem så jevne og fine, eller det at brødet hadde ligget og tørket og så fått en omgang i morteren. Vanligvis bruker jeg brødterninger og vanlig kjøttdeig, som har mere fett enn karbonadedeig. Resultatet blir mye grovere kjøttkaker, eller kjøttboller, jeg lager dem små.

Disse ble også stekt i klaret smør, ghee. Man varmer opp smøret til det bobler, heller det i en skål og bruker det som ligger på toppen, eller altså mesteparten. Melkeproteinet synker til bunns etter noen minutter. Ideen er at man lar det være igjen, ikke tar det med i stekepanna, fordi det lett blir svidd og danner tvilsomme stoffer.

Jeg vet ikke helt om dette er avslutningen på prosjektet. Fortsettelse følger, tror jeg.