En foreløpig slutt på kjøttkakeprosjektet.

Sausen er sånn noenlunde tatt fra en standard pensumbok for franske kokker, La cuisine de réference. Jeg glemte noe, for eksempel å vente med hvitløken til etter at kraften var tatt i. Men stort sett stemmer det.

Jeg la ikke mest arbeid i kjøttkakene i dag, og de ble litt tørre. Litt mer brød oppi hadde kanskje gjort seg. Men sausen ble skikkelig god, selvsagt enda bedre hvis jeg hadde hatt kraft og ikke bare buljong. Men den grønnsaksbuljongen fra Helios er ikke dum.

Det går i hvert fall bra med både karbonadedeig og kjøttdeig tycker jag, det blir to forskjellige ting.

Kjøttkakene:

1 pk karbonadedeig
1 egg
4 dl melk
3 brødskiver, tørket, knust eller oppskåret
to klyper tørket estragon, knust
to klyper tørket rosmarin, også knust

Sausen:

4 dl vann
2 1/2 ts Helios grønnsaksbuljong
1 middels gulrot
1/2 liten løk
3 middels hvitløksfedd
1 ss mel
2 store tomater
1 ss tomatpuré
1 1/2 ts tørket salvie
1 pk bacon (ca 150 g)
ca 30 g smør

Skjær baconet i 3-4 cm strimler. Det skulle egentlig være et stykke som skulle skjæres i terninger, men det hadde jeg ikke.

Blancher det i 1 minutt – altså, putt det i kokende vann. Siden bitene er så tynne går det kjempefort, ikke la dem ligge der lenge, da forsvinner all smak.

Skrell gulroten og skjær den i terninger på ca 5×5 mm.

Finhakk løken og hvitløken.

Ta av skallene på tomatene:
Legg dem i kokende vann et par minutter, deretter i kaldt vann et par minutter. Det skal være mulig å plukke av skallet med fingrene eller en kniv. Litt klinete jobb.

Smelt smør i en panne og stek baconet. Pass på at smøret ikke brenner seg. Jeg liker bacon som er nærmest kokt i fettet, men stek det så mye du liker. Det går uansett i sausen.

Ta i løk, hvitløk og gulrot og la dem svette litt (de trenger ikke være helt myke før neste trinn). Ta i melet og stek videre til det er litt brunt.

Ha i tomatpuré. Bland alt godt og la det stå og kjøle seg litt.

Kok opp de 4 dl med vann og ha i buljong. Har du ordentlig kraft er jo det det beste.

Når panna er ordentlig varm har du i den kokende væsken, først halvparten, så resten etter hvert som sausen tykner. Jeg glemte dette, tok i alt på en gang, man overlever det også.

Stek kjøttkakene i smør og ha dem i sausen etter hvert som de er ferdige. La dem koke 10-15 min.

Hurra!