IPad-Mac-PC-telefondiktaturet er her, og med barn hjemme er det i enda større grad et problem å forholde seg til. Noen kjappe regler som tar tak i en liten flik av problemet, og som jeg synes er fornuftige:

– ingen skjerm når man spiser, praktisk talt uansett hva

– ingen skjerm når man holder på med noe annet, for eksempel hobbyting, lesing eller annet.

Håndhevelse kan godt skape problemer, og det er ikke så enkelt for meg å gi regler, fordi jeg liker å gi mest mulig frihet og vil gjerne skape uavhengighet. Men noe må man gjøre med padregimet, ellers fyller det til slutt all tilgjengelig tid.

Mat er viktig i min verden, og dermed en ting å konsentrere seg litt om. Det er også en ting jeg snakker mye om fordi det er en av mine interesser.
Uansett hvordan man organiserer de forskjellige måltider og “måltider” har mat i seg en mulighet til å være sosial, å snakke sammen, og den muligheten bør man også utnytte, uansett hvor lang eller kort tid det tar å spise.

Barn er ikke så sjelden temmelig raske og effektive uten at man ber dem om å være det, de kaster ikke bort tiden i utgangspunktet, synes jeg. Så det trenger ikke nødvendigvis å ta så lang tid å spise. Men de responderer også lett hvis noen faktisk har lyst til å være sammen med dem og snakke med dem. Det trenger forsåvidt heller ikke ta så lang tid, men det er jo en fordel at man har ro nok til å si det man har på lager akkurat da.

Jeg synes det er et bra prinsipp at man gjør det man gjør når man gjør det, én ting av gangen, altså. Det kan skape konsentrasjonsevne, også evne til å fordype seg, og det kan gi et utbytte av det man holder på med som man lett mister hvis ting farer for fort forbi.

Multitasking vil vel gjerne komme, men kanskje ikke først. Jeg husker en periode da jeg var tenåring, at jeg pleide å komme hjem fra skolen, smøre en tallerken med brødskiver, sette på en plate (altså musikk ;-)) og sette meg med en bok, alt samtidig. Men man må kunne én task og to og tre også, hver for seg, før man eventuelt kan sette dem sammen.

Alle regler vil vel skli ut i perioder, og så må man kanskje dra det hele inn med jevne mellomrom.