En ting jeg ikke skjønner er hvorfor man alltid skal bruke kjempereker eller kongereker til fiske-skalldyrretter i Oslos kafeer og restauranter, når man befinner seg i crossover- moderne kjøkken-modus. De smaker som regel bra, noen ganger genialt, men hvorfor ikke gå for “vanlige” reker her hjemmefra av og til?

Det er jo ingen grunn til å ha en sånn vanlig norsk, totalitær tilnærming og kutte kjempereker helt, men seriøst, vanlige reker i en rett kan jo være genialt. Jeg pleier ofte å marinere dem i hvitløk og smør eller olje eller begge deler, og en kompis lar dem beholde skallene, legger dem i ovnen, så vidt jeg husker, med omtrent samme blandingen, og det smakte i hvert fall…yummie, det også.

Ingen grunn til å være akkurat sjåvinist, men hvis man er turist er det vel ikke noe galt i å ville smake det stedet kan tilby, altså Oslo, Tromsø eller Bergen? Kristiansand, Stavanger, altså også når det gjelder råvarer? Trondheim? Alta? Tross alt er vel den store varianten av reker fraktet nokså langt, mens de andre maks er gått med båt fra Svalbard, muligens, eller Grønland, eller faktisk Mandal eller vel også indre Oslofjord, når man er her nede, da.

Ja takk, begge deler, men litt reduksjon i CO2-utslipp med transport fra Thailand går kanskje an?

Jeg synes nesten de store frosne rekene, som er fisket ved Grønland, er de beste. Selvfølgelig er ferske reker en greie, men de du kjøper ferske her er som regel alt for mye saltet, sorry, jeg synes ikke det er helt ok. Begge deler funker jo, bevare meg vel, men hvis man skulle få gitt den ferskheten ordentlig til publikum (det er oss som spiser) så synes jeg faktisk at mindre eller et annet salt må til. Man tar litt livet av en nokså lett og uskyldig smak.

Ikke kjøp reker på tilbud på supern, tror jeg. De er som regel for gamle. Du blir ikke syk, men du går glipp av noe.

Det er jo heller ingen grunn til å la seg FrP-isere så mye at man overser miljøproblemene (hvilke miljøproblemer?), gir beng og kjøper liksom hva som helst, eller rettere sagt, ikke tar hensyn til det naboen eller avisene sier om de tingene der. Finn ut noe selv isteden.

Men som sagt, norske reker. Det er jo forbanna godt, og ikke bare naturell.

Ja, kjære restaurantkokk, server dem gjerne naturell også, sånn som vi vokste opp med det, men helt ærlig, norsk kultur utviklet seg videre, ganske langt videre, lenge før FrP oppdaget det, så i tillegg kan man jo lage det vi alle lager idag, eller som sagt spiser ute når dama skal ha det litt fancy, noen menn tenker jo sånn, men med olje og chili og kålrabi og løk og hva som helst. Eller lag det på din egen måte, hvis du er polsk eller fransk eller fra Brasil eller uansett. Norske råvarer. I tillegg til hva som helst som funker.

Det snakkes også om ødeleggelse av bestemte naturtyper der den produseres, og det kan vi gjerne fortsette å snakke om inntil vi er klar over om de forskjellige butikkene eller leverandørene gjør hva de kan eller det de bør for å sørge for at vi ikke utarmer naturen.

En oppskrift hjemme som fungerer veldig godt, forresten:

Gjør kål på en reke

spaghetti
nykål (altså, ikke den der fårikål-kålen som kommer om
høsten, men fersk kål om våren som er mye mer fluffy.)
reker
hvitløk
olje
salt etc

Skrell hvitløken, hakk den, fres den i olje. Ikke stek den som i Spania, ha svak varme så den bare smaker varmet
hvitløk, myk. Du må ha nok olje, en del spiseskjeer.

Skrell rekene, varm dem forsiktig i fettet. Du kan ikke koke eller steke reker lenge, altså en gang til, de er allerede kokt, og blir seige hvis du gjør det. Men la dem ligge i hvitløksgreiene en halvtime, i hvert fall. I panna, med avskrudd plate.

Når de er ferdige har du kokt spaghettien, skjærer kålen i passe tynne strimler og freser begge deler i olje. Spaghettien trenger kanskje bare at du blander inn fettet, som en saus, kålen trenger et par minutter, ikke mer, hvis du vil ha den crisp. Jeg har altså ikke prøvd med kål om høsten, kanskje det går fint, men den må sikkert ha litt mere tid enn vårkål, den er mye hardere om høsten, en helt annen ingrediens, nesten. Ikke dermed sagt at det ikke går.

Sorry, ingen mengder her, du får finne ut selv, men ikke for lite olje, det er tre ingredienser som skal varmes i det, men ikke for mye fett heller, da blir man litt…overfylt.

Oppskriften er velprøvd, men ikke så veldig oppmålt.

Kos dere osv.