Crème anglaise – vaniljesaus

1 l melk
8-10 egg (avhengig av størrelse, det skal være samme mengde.
En eggeplomme = ca 20g
200g sukker (eller max 250)
1 vanlijestang

Evt tillegg:

50g kakao
eller
100g sjokolade
eller

rom, konjakk etc

Del vaniljestangen og ta ut frøene.

Varm melk og vanilje i en gryte – til kokepunktet. Ta gryta av plata. Visp sukker og eggeplommer i en bolle. Ikke la eggeplommene og sukkeret ligge sammen – la plommene ligge og begynn å vispe med en gang du har hatt oppi sukkeret. Blandingen kommer til å starte som gulhvit – etterhvert som sukkeret blir knust skifter den farge til nesten hvit. Ikke slutt å vispe før blandingen ikke forandre seg lenger.

Det tar i hvert fall 15-20 minutter for hånd.

Hell melkeblandingen – som altså nå er nesten på kokepunktet – oppi eggeblandingen. Ta gryta av plata og hold den et øyeblikk i lufta så den stopper å boble. Hell den oppi litt og litt mens du visper.

Hell blandingen tilbake i gryta. Den vil fortsatt være flytende.

Varm den forsiktig på svak varme så den tykner. Det gjør den på 85-90 grader, så hvis du har et mattermometer kan du bruke det. Evt sjekk det ved å dyppe spatelen i kremen og lage en strek med fingeren. Det skal ikke lenger renne eller dryppe – da er den ferdig. Få den av plata med en gang og over i en bolle – ellers har du en liter eggerøre.

På en restaurant vil den også bli silt for å få vekk eventuelle eggerester – jeg tar en sjekk på det når jeg har tid.

Smaker veldig bra…