Men de borgerlige vant jo ikke valget.

De tapte det, også i betydningen at det fortsatt er et borgerlig mindretall, ikke flertall. FrP er for andre gang på et nokså lavt nivå i stortingsvalget, kan man si, litt lavere enn sist, som var en stor tilbakegang for dem.

Man må vel være økonom eller ha utdanning i markedsføring for å se det på en annen måte.

FrP hadde en nedgang på ca en prosent fra siste stortingsvalg, Høyre bortimot to. Til sammen hadde de 37% av de avgitte stemmene. Med Venstre, som for anledningen har definert seg ut av sentrum, blir det ca 41%. Trine Skei Grande gir inntrykk av å være en stor og sympatisk personlighet (og jeg snakker ikke om kroppen), og med den følsomheten som gjerne følger med et talent av et eller annet slag, er hun vel revet med av stemningen
i kontorene der inne. Full frihet for næringsdrivende, uansett størrelse på bedriften, hundre milliarder i omsetning eller en halv million. Samma det. La oss legge om samfunnet.

Jeg stusset litt over at det i innspurten mot valget for en gangs skyld ikke kom en flokk med
utspill fra FrP som duftet av Carl I. Hagens fantasi og personlighet. Men han så vel at de nettopp ikke kom til å vinne valget, og konsentrerte seg om å utforme fortolkningen av valgresultatet, sikkert solgt inn i hans nærhet på en eller annen måte.

Siste stortingsvalg var det ganske riktig Høyre som hadde tydelig størst økning i antall stemmer, og Venstre og MDG var ellers de eneste som økte i oppslutning.

Hva Aftenposten tenker på i en sånn situasjon som i år vet jeg ikke. Det er vel en del vanetenkning ute og går, det var jo tross alt alltid en avis med en veldig tydelig borgerlig profil, og både de og Dagsavisen er fortsatt fra tid til annen uleselige fordi de bikker helt over i menighetsbladposisjon.

At Arbeiderpartiet gjorde et dårlig valg er det ikke tvil om, men det gjorde både “koalisjonen” og FrP-H også. De som hadde fremgang var Senterpartiet, MDG, SV, Rødt. Alle de tre andre gikk tilbake.