Grønnsakskraft var dagens (eller nattens) tema. Jeg hadde besøkt min franske kokkevenn, og fått følgende oppskrift fra en av hans lærebøker, riktignok med noe kjøttkraft også:

Consommé­

2 l vann
150 g gulrøtter
190 g løk
150 g purre
80 g stangselleri
2 hvitløksfedd
bouquet garni – timian, også rosmarin, laurbærblad.
5 g salt
5 g svart pepper
5-6 nellikspiker

Kok opp vannet med oksehale, margbein e.l.
Kok i 3-4 minutter.
Skjær opp grønnsakene grovt.
Del løken i to og brun den på den flate siden.
Legg i resten av grønnsakene
Hell i kaldt vann
Kok opp., kok 1t.
Legg i kjøttet, kok ca 2t til.

Langsom koking, pass den.
Skum av underveis, jevnlig, det vil danne seg skum som skal vekk.

Dette var min variant i natt, uten kjøtt:

ca 1,5 l vann
1 1/2 middels stor løk
4 små gulrøtter (ikke sån knaskegulrot-størrelse, fra vanlig
pose)
3 stilker av en stangselleri
15 cm av en middels tykk purre
3 små hvitløksfedd
ca 1 ts salt
15 svarte pepperkorn

Kutt grønnsakene grovt. Ta vekk eventuelle brune flekker.
Pass på at det ikke er sand i purren, det pleier å være litt opp mot den grønne
delen.

Legg dem i kaldt vann og kok opp. Skru ned varmen og la putre forsiktig i ca 1 1/2 time.

Jeg hadde kjøpt en bit entrecote, som er råflott, selv om
det nok gir god kraft. Men jeg hadde lyst til å prøve å lage grønnsakkraft uten kjøtt. Jeg tok den av varmen før den franske oppskriften sa det, for kraften begynte å miste den friskheten den fortsatt hadde etter en time. Ikke noe kjøtt i denne omgang, altså.

Som suppe kanskje litt tynn for å være optimal, men allikevel
god. Jeg tok i litt ekstra salt.

Imorgen ser jeg om det går an å koke den inn, eller hva jeg
ellers kan gjøre med den.