Dette er ikke proff kraft, men jeg hadde kjøpt kyllingen og måtte bruke den. Litt på skeiva i natt…

Ett kylllingskrog
ca 4 ss smør
salt (3-4 dugelige klyper med Maldonsalt)
litt tørket salvie
ca 3/4 l kaldt vann
3 gulrøtter, skrelt og delt

Skjær av lårene og bryststykkene og bruk resten av kyllingen til å koke kraft av. Jeg har en svær kniv, en sånn “japansk” eller hvor den er fra, med firkantet blad, og den egner seg fint til sånt.

Kyllingen var en “julekylling” fra Prior.

Del skroget i to. Brun det i smør i en stor, åpen panne eller en gryte.

Skrell og del gulrøttene og hvitløken og ha i panna. (Jeg glemte først å ta i hvitløken, så den ble varmet i fettet etterpå, men jeg tror ikke det gjør så veldig stor forskjell.)

Hell av fettet og bruk det til noe annet.

Hell på vannet og kok opp. Sjekk innimellom og ta av skum som danner seg, det ser ulekkert ut og smaker vel ikke så godt. Du kan bruke en hullsleiv eller en vanlig spiseskje.

Sil vekk skroget og grønnsakene til slutt.

Jeg kokte i halvannen time, og det ga en fin kraft, til suppe også bra, men jeg hadde kokt den inn litt hvis jeg skulle servere den til noen.

Kanskje i morgen.

Dette er den egentlige oppskriften – jeg må gjøre hele greia en gang til, i hvert fall:

Oppskrift på kyllingkraft

(1 hel kylling, nei, mer)

1 kg kyllingbein
100 g gulrøtter
100 g løk
1 purre – det grønne. det hvite bruker du til andre ting
200 g tomater
20g tomatpuré
3 hvitløksfedd
1 bouquet garni med eller uten rosmarin? Kanskje med – til
kjøtt
1 1/2 l vann

Ta ut lår og fileter.

Legg bare beina i kaldt vann og kok opp. Når det koker heller du av vannet og heller i nytt, kaldt vann, for å få av ekle ting fra beina.

Stek beina i smør.

Legg i grønnsakene i fettet.

Hell av fettet.

Hell i kaldt vann og først da urtene.

Kok opp og kok i 1 1/2-2 t.