Enda en annen ting som har forandret seg i “politi”-retning de siste årene, i Oslo, er konduktørene på toget.

Jeg tror, ærlig talt, at folk som ikke har bodd i en storby ikke vet helt hva kollektivtransport betyr for oss, i hverdagslivet.

Det er nettopp det, at man bruker det hver dag, ganske mange ganger, man tilbringer rett og slett en masse tid på tog, buss, trikk, t-bane. Man bor der til en viss grad, med bok, musikk, en prat med sidemannen, til og med mat, selv om man akkurat med det kan risikere noen skjeve blikk, hvis det lukter, det man spiser.

Sånn er livet i byen.

Det er en betydelig del av dagen, for å si det sånn, som brukes til transport.

Og man har gjerne de samme rutene som gjentas mange ganger, man kan dem, selvfølgelig, etter en liten stund slipper man å tenke, man fyker
rundt hjørnet, i den grad automatisert at man må passe på litt hvis man en dag har en annen plan, man ender på Sentralbanen som man pleier, selv om man egentlig var på vei til Skippergata.

Dette holder man på med, dag ut og dag inn. Det er ikke så ille, egentlig, jeg trives bra med ikke å gjøre noe, fremfor å sitte i en bil, hvor man er nødt til å være aktiv på en annen måte.

Endringer i opplegget er ikke så veldig velkomne, hvis systemet i utgangspunktet fungerer.

Men som sagt, konduktørene. I min barndom var de vel liksom bare på jobb, tenkte jeg, ikke alt for ivrige, men helt ok, de klippet billetter og var sånn alminnelig hyggelige, sånn som man var i offentligheten den gangen. Jeg regner med de hadde en del opplæring i førstehjelp og sikkerhet og kanskje tekniske detaljer, ting som jeg ikke tenkte så mye på der jeg satt på Skienstoget fra Asker inn til Vestbanen, i min duffelcoat og skjerf på vei til frivillig jobb i Natur og Ungdom.

Hovedoppgaven til de togene var vel å få oss inn til byen og tilbake igjen, ville jeg tenkt hvis jeg hadde kommet på å tenke over det.

Men de siste årene har ting forandret seg, nå får man helt klart følelsen av at hovedoppgaven til konduktørene på toget, snakker vi om, kanskje til hele NSB, for alt jeg vet, er å få inn penga. Det de er opptatt av er billetten din, har du betalt? Ja visst, alt i orden, jeg måtte bare sjekke, men du er visst ikke blant de som jukser.

Det siste sier de jo ikke, men det ligger under, nesten hele tiden. Noe må ha skjedd med opplæringen.

Det er som å høre Carl I. Hagen.

Du er vel ikke en sånn som sniker til deg fellesskapets penger, hva?

Vi kan ta diskusjonen om hvor viktig dette er eller ikke er, en annen gang. Jeg synes uansett det er en slitsom ting, i hvert fall i perspektivet “hvor mye passer de på oss Oslo-boere”, en ting til å tenke på.