Skroget av en kylling (jeg hadde en Stangekylling på ca 2,5 kg)
3 middels store gulrøtter
3/4 stor løk
2 store hvitløksfedd
2 klyper tørket rosmarin
2 tomater (jeg brukte plommetomater)
2 romslige teskjeer tomatpuré
ca 1 1/4 l kaldt vann (2 ganger)
3 ss smør til steking av kyllingskroget og grønnsakene

Skjær av lårene, vingene og bryststykkene.

For å få av lårene og vingene kjenner du sånn omtrent hvor leddet på det innerste beinet sitter. Så skjærer du inn til leddet, og brekker opp kjøttet i snittet med fingrene, for å finne leddet (ta tak i selve skroget og i lårbiten som nå er halvveis løs). Brekk til du ser leddet, og kutt midt i det, altså midt mellom de to beina som er blottlagt. Du skal ikke kutte bein, bare sener og muskler.

Jeg er ikke så god til å skjære av filetene, men du trenger i hvert fall en nokså stor, tung eller skikkelig skarp kniv som du skjære langs skroget med på begge sider. På et profesjonelt kjøkken regner jeg med at det skal være igjen minst mulig kjøtt på skroget.

Låret består av to nokså lange bein, så du tar med begge når du skjærer, lar dem sitte på lårstykket. Bruk dette stykket til noe annet.

Hvis du ikke har gjort det før kan jeg i hvert fall si at det ikke er så tungt å skjære kylling, alt sammen er nokså spinkelt. Pass på så du rydder vekk eventuelle beinsplinter, eller i hvert fall sjekker til slutt når du siler alt. Du lager fort noen hvis du knekker noen bein med kniven.

Del skroget i to biter og legg det i kjelen eller panna, hvis du har en med høye nok kanter. Kok opp.

Hell ut vannet og ta vekk alt som ikke ser ut som det kan spises. Vask kjelen.

Varm smøret og legg i skroget igjen.

Brun det, og pass på at det ikke steker for lenge så fettet blir svidd.

Jeg lot være å vaske vekk fettet fra panna, under tvil, det var faktisk blitt litt mørkt. Det ble med i kraften, og det gikk faktisk fint.

Skrell og skjær gulrøttene grovt.

Gjør det samme med løken og hvitløken.

Del tomatene i to.

Purre hadde jeg ikke.

Heller ikke friske urter. Jeg brukte to klyper tørket rosmarin.

Fres grønnsakene i fettet, og sil etterpå. Bruk fettet til noe annet.

Ta i vann i gryta igjen, sammen med alle ingredienser, og kok opp igjen.

Kraften kokte i en time og tre kvarter, omtrent, og den siste halvtimen uten lokk, fordi jeg syntes den var litt tam.

Kraften smakte bra, og videre går det an å koke den inn litt mere. Dette kunne vel passere som en suppe med litt salt og krydder, men det er jo også råmateriale for alt mulig annet.

Jeg må se hva jeg gjør med den.