Jeg synes dessverre ikke min matspalte er så veldig økologisk, men jeg har i hvert fall snakket litt om hvordan man bruker rester og ellers sparer på ting i huset.

Jeg er glad i croissanter, selv om det er blitt kanskje litt vel hverdagslig å spise dem – før måtte man liksom til Frankrike, og jeg husker ennå en fortauskafé i nærheten av Eiffeltårnet…

Det var fint.

Det lå én stykk i en papirpose her hjemme, og siden den derfor var helt tørr og ikke mugnet, prøvde jeg først å varme den i ovnen. Det gikk forsåvidt fint, bortsett fra at jeg fortsatt hadde glemt å spise den opp noen timer etter. Så fant jeg ut at den kunne brukes til panering, jeg hadde kjøpt litt laks.

Jeg prøvde meg med en liten marinade, olje og urter og litt andre ting, men det gjorde ikke det store utslaget smaksmessig selv om laksebiten lå på en tallerken i oljedammen i sikkert en time etter at jeg hadde snudd den i blandingen. Jeg burde kanskje gjort det litt mere ordentlig, i en pose eller noe sånt.

Men smulene fra croissanten festet seg fint til oljen, og ble gode og sprø når jeg stekte fisken, så paneringen fungerte.

Jeg liker hverken meg selv eller andre når ting blir helt nazi, så jeg skal prøve å la være å si aldri og alltid når det gjelder hva vi skal gjøre med CO2-problemet.

Men jeg begynner å bli lei av kommentarene som kommer rundt meg, for eksempel om været. Det er som om ingenting var skjedd. De samme klisjeene om været, den samme praten, selv om klimaet faktisk har forandret seg.

Mye.

Man tror liksom fortsatt ikke på det.

CO2 er en klimagass, altså, den har betydning blant annet for temperaturen på jorden. Dette ble påvist for mange tiår siden.

Innholdet av CO2 i atmosfæren øker.

Det er heller ingen tvil om det. Man måler.

Temperaturkurven for hele jorden peker oppover, og har gjort det lenge, parallelt med utviklingen av industrisamfunnet. Meteorologene har statistikk.

Menneskenes CO2-utslipp øker. Det er antagelig en mer sammensatt statistikk, men den finnes. Industriproduksjonen øker. Velstanden øker. Det er jo fantastisk, men det har altså en pris.

Så stoler du ikke på alle de hundrevis av målestasjoner rundt i verden som meteorologene har? Eller hva er tingen?

Det går – generelt – an å være uenige om hvordan en situasjon er, og det går an å være uenige om hva man eventuelt bør gjøre med den.

Men i dette tilfellet er det faktisk noen enkle poenger som rett og slett er sånn. Detaljene vil kunne diskuteres, men ikke hovedpoenget. Vi varmer opp jorda, eller bidrar så mye til det at vi må gjøre noe med det.

Og selv om jeg er blitt en sånn bastant 50-åring som jeg alltid hatet, så stemmer dessverre dette.

I mellomtiden bruker jeg opp tørre croissanter, selv om jeg ikke synes vi skal bli fascister og gjøre alle ting riktig.

De kan jo brukes, og smaker bra.