2,5 l vann
1,6 kg oksebein
5 store gulrøtter
4 stengler med stangselleri
2 middels løk
20 cm purre
en halv pose hel svart pepper (ca 6 g)
salt
smør til bruning av løk og bein (sikkert for mye, men 6 ss
var det i hvert fall)
to store klyper tørket rosmarin
en klype tørket estragon

Jeg bryter stadig regler, og det er kanskje ikke alltid det er lurt. Estragon tror jeg ikke er vanlig å ha i, og den gjør ikke smaken på kraften dårlig, men litt lite “plain”, hvis du skjønner hva jeg mener, kanskje litt mindre anvendbar.

Og det var litt for lite grønnsaker til mengden vann, synes jeg. Man kan selvsagt redusere, altså koke inn. Da jeg hadde hatt i beina stakk de opp av væsken, og det var sånn sett ikke nok vann, så jeg helte i en halv liter i tillegg til de to litrene jeg allerede hadde brukt.

Ellers er fremgangsmåten at man bruner løken, skreller det som må skrelles og grovskjærer alle grønnsakene, har i urter og salt og pepper og så kaldt vann. Så koker man opp dette, og koker en time.

Deretter bruner man beina og har dem i, og koker videre i to timer til. Skum gjerne av underveis det som måtte danne seg av…ja, skum.

Sil alt sammen, kast det som er i sila, og sett kraften kjølig.

Jeg kjøpte en temmelig dyr sil, en såkalt chinois, for en stund siden, og det var egentlig en god investering, fordi nettingen er finere enn på en vanlig sil. Den tar dermed vekk det meste av partikler fra kraften.

Man kan velge om man vil brune beina eller ikke.