Jeg har tenkt lenge at jeg trenger litt mer kokketeknikk for å få litt mer variasjon i det jeg lager, og jeg har jo en spalte gående her, som beskriver noen sånne, “Kokketeknikker til hverdags” – de tingene jeg kommer på etter hvert, med den profesjonelle støtten fra Alejandro Vallejo, fransk kokk med spansk familie, som jobber på Delicatessen nede i første etasje.

Men det er klart, man kan jo oppdage nye butikker som har nye råvarer. Litt lenger opp på Grünerløkka ligger Ur, som både har noe varmmat, diverse ting på glass og i pose, frossent øko-kjøtt og mye annet.

Olivenpasta av grønne oliven lå nå i en kurv der oppe, på salg, og jeg testet ut litt når jeg hadde fått den i hus.

Nr 1 var å steke den forsiktig i smør jeg hadde brukt til å steke svinekjøtt i, og så knakk jeg et egg oppi og lagde oliven-eggerøre. Det smakte fint, kanskje jeg hadde litt mye smør i panna. Litt pepper over gjorde det litt mindre fettete, om man skal si det sånn.

Nr 2 ble laget med nytt smør i panna (jeg vasket vekk restene av eggerøra), olivenpastaen og baconbiter, ikke alt for store. Jeg er glad i bacon som ikke er alt for mye stekt, mere kokt, i en saus eller smør. Dette var veldiggodt, for å si det på utlending-norsk. Jeg lurer på om det finnes et felles lingo, en variant av norsk, som snakkes blant alle de forskjellige nasjonalitetene som finnes her, akkurat som jeg mener det finnes en variant av engelsk som bare snakkes av folk som har engelsk som annetspråk, jeg har i hvert fall befunnet meg i det farvannet her i Europa.

Mrsmt uansett.

Dagens neste prosjekt, som var i gang mens jeg lagde dette, var noen svineskanker som jeg hadde kjøpt på Håndslakt, den lille slakterdisken som ligger inne i Håndslag, en glimrende, nokså ny bar med masse godt øl, borte på Youngstorget. Noen kommenterte navnet på slakterforretningen, og kanskje det er litt for mye nordnorsk humor i det for Oslo, byen kan være litt slitsomt ordentlig.

Sjefen heter Martin og er fra Røst.

Jeg bryr meg ikke om navnet, de har supert kjøtt.

Videre bortover Torggata ligger en grønnsaksbutikk jeg bruker en god del, og i dag hadde de fine bunter med dill. Så jeg kjøpte en.

Altså:

3 svineskanker
smør
1 dillbunt
Tabasco, som vanlig
1 vanlig løk
salt
kvernet pepper
litt balsamico-sirup
vann

Stek eller varm løken i smøret til den er myk, og kanskje litt til. Tabascoen kan være med.

Legg i dillen, hele bunten, og snu den i smøret så den kommer ordentlig nedi.

Stek kjøttet 10 minutter i smør med salt & pepper i en annen panne, til den er godt brunet.

Ha i litt vann (1-2 kopper), rør litt så alt blander seg, og legg i kjøttet.

Legg på lokk og kok til kjøttet er mørt. Ta ut dillen, smak til sausen med salt og servér.

Forresten, en kommentar til det der sentrum-periferi-maset. Noen mener at i Oslo finnes alt, og det er jo smigrende, men til storby å være er vi jo ikke så store, jeg mener, ikke for å gjøre oss mindre interessante enn vi er, men London, Paris, for ikke å snakke om New York, Tokyo…

Men hvis vi har noen rare ting som ikke finnes der du bor, så er ideer alltid mulig å forandre litt på. Jeg bodde i Tromsø i en haug med år og spiste vanvittig godt, vi lagde alle muiige ting, selvsagt fersk fisk og kanskje noe reinkjøtt og lammekjøtt, men også alle mulige eksperimenter. Det var ingen mangel på noe, i hvert fall hadde vi en haug med megamiddager som vi stelte til rundt omkring, og det var nok av kafeer og restauranter også.

Man bare bytter ut litt, ikke juksar, som Ingrid E., men nakkekoteletter istedenfor et eller annet, og grønne urter lar seg lett byttes rundt på, man tar hva man har og…seriøst, bare kjør på.

En oppskrift trenger ikke være mere enn en liste over ideer.