Terje Søviknes svarte på spørsmål sist onsdag i spørretimen, fra MDG, om livsløpsansvar for olje som det produseres plast av. Det er en interessant tanke, men jeg er vel enig med Søviknes i at det er problematisk å gjøre det til jus, det hører muligens mere hjemme i debatten og i forskningen og journalistikken. Det vil si, det var ikke det han sa, men det var konsekvensen av det han sa. Han sa at det var umulig.

Det tror jeg forsåvidt ikke helt på – for hans parti virker mange ad hoc-løsninger mulige. Enten endrer man loven så det nesten ikke er noe generelt innhold igjen, litt sånn én situasjon – én lov, denne bestemmelsen gjelder for et så detaljert beskrevet fenomen at det egentlig ikke er en lov, bare en bestemt reaksjon i en konkret situasjon – eller man blåser i loven og instruerer byråkratene helt enkelt til den løsningen man selv synes burde velges.

Prinsipper og et forhold til statsadministrasjon…jeg tror ikke det finnes nok av den kunnskapen som trengs, i FrP, for å formulere sånne prinsipper og følge dem ordentlig.

Et samfunn er såpass stort at man faktisk må regne med at ethvert system i byråkratiet eller lovverket, ethvert regelverk, om det nå er begrunnet fra “høyresiden”,  “venstresiden” eller “miljøsiden” i politikken – løser et problem bare delvis, normalt ikke 100%.

Det vil alltid finnes unnasluntrere, og det vil alltid finnes grupper som man ikke treffer helt med det tiltaket eller den regelen man vedtar.

That’s life, i hvert fall i veldig mange tilfeller. Prøver man å tette alle sånne hull ender man med et lovverk som ingen finner frem i, fordi det knapt finnes noen systematikk, og rettsprinsipper settes også ofte til side for folkevett eller “folkevett”. “Almen rettsoppfatning” blir også til slutt en vits hvis det ikke finnes almene prinsipper bak paragrafene. Man kan ikke uten videre ta alminnelige moralbegreper fra privatlivet, eller store tanker, almene prinsipper, og putte dem rett inn i regler som skal gjelde for alle.

Det er ikke det at man ikke kan sette et system til side for enkle poenger noen gang, eller rydde i det, men man kan ikke gjøre det alltid. Man får vurdere konsekvenser i hvert enkelt tilfelle, både for samfunnet og for loven i seg selv.

Ja, denne er også redigert etter publisering.