4 nakkekoteletter

olje (mest)
smør (mindre)
salt (gjerne Maldon- eller annet havsalt)
svart pepper
hvit pepper
Tabascosaus
Thai-chilisaus
tørket estragon
tørket salvie
5 små søte, røde paprika eller tilsvarende
1 hel hvitløk
1- 1 1/2 skive tørt brød
1/2-1 drammeglass med svensk hylle-brennevin eller noe annet
brennevin du synes passer

Smelt smøret sammen med oljen. Ha i brennevinet, urtene og alt pepperet. Kok noen minutter til.

Skrell alle hvitløksfeddene, del dem grovt og varm dem i fettet. Skjær paprikaen i biter og ha den i når hvitløken er blitt litt myk.

Varm videre på alt til hvitløken er lysebrun.

Sleng i et lite glass vann og kok videre. Rør nok til at alt eventuelt løsner fra panna og blander seg.

Knus eventuelt hvitløken med en støter eller noe annet, oppi panna, så den blander seg i sausen.

Knus det tørre brødet med et eller annet, eller smuldre det og ha det oppi, så sausen tykner litt.

Stek kjøttet i smør og med litt ekstra salt i en annen panne, og legg den oppi når den er såvidt brun på begge sider. Jeg er en smule allergisk mot tørt kjøtt, og har ikke hørt om trikiner i aktivitet på denne siden av krigen, så jeg er ikke så nøye med gjennomsteking. Uansett lar du kjøttet koke med i sausen så lenge det passer. Det smaker godt hvis det ligger en stund i sausen, så bruk svak varme.

Kok ut panna hver gang du tar ut en porsjon kjøtt, som betyr at du hiver oppi et glass vann, omtrent, og skraper ut det som måtte være av brunet fett eller kraft i bunnen av panna. Alt dette går i sausen, det er kraften din, uten blir det ikke noen ordentlig saus.

Hvis du som meg foretrekker mykt og ikke tørt kjøtt må du kanskje ta det ut av sausen en liten stund mens paprikaen koker videre. Jeg synes det er godt at den er ordentlig myk og har tatt skikkelig smak av sausen.

Det som renner av kjøttet av kraft og blod går også rett i panna. Sorry, men det er et dyr du spiser, la oss håpe du har kjøpt det fra en samvittighetsfull bonde og ikke en som har vært for opptatt av penger eller vært nødt til å være for opptatt av det.

Paprika har ofte så mye vann i seg at man stopper prosessen med bruning av andre ting når den kommer i gryta eller panna. Idag hadde jeg den der slanke typen, som er tørrere, disse var fra Tyrkia. Så jeg var nødt til å slenge i litt vann for å unngå at hvitløken brente seg.

Når det gjelder salt er jeg vel ikke helt enig med Andreas Viestad hvis han fortsatt mener at salt er salt uansett, men man kan opplagt lage mat med all slags salt hvis man har fingerspitzgefühl og balansen i orden. Jeg hadde noen klasser i skolekjøkken en periode, og vi lagde god mat på små budsjetter, med vanlig industrisalt og en del andre ting jeg vanligvis ikke bruker. Vi fikk det til å smake godt, men det ville kanskje smakt annerledes med litt andre ingredienser, og vært litt lettere å få til – på min måte, da. Det finnes forskjellige vaner og genrer.

Jeg spiste dette uten karbohydrater, med en øl og litt ekstra dram til. Utø het den, godt, jeg fant den på polet i Gøteborg. Som sagt krydret med hyll(-eblomst, får man anta). Ikke søt, rent brennevin.

Kotelettene var uten bein, som selvsagt var behagelig. Du skjærer lett vekk beinet selv hvis det ikke er gjort fra butikken eller fabrikken, eller du fikser det på tallerkenen når du spiser. Jeg delte kotelettene i to.

PS Det stemmer selvfølgelig ikke at det er alle slags pepper oppi, men du kan jo bygge videre hvis du har noe annet du liker.