Da jeg var rundt 20, var slagordet mitt når det gjaldt mat idé. Jeg husker, da også, at det var kokker som snakket masse om gode råvarer som det mest nødvendige når man skulle lage god mat, men jeg tenkte, tja, bare man har en god idé…

Man kan selvsagt ikke lage mat av hva som helst. Jeg arvet en gang en slags vinkjeller, fra avholdsfolk som hadde fått presanger opp igjennom og satt dem i kjelleren. Jeg syntes man måtte prøve å se om det kunne brukes til noe, men det gikk ikke bra å ha det der i sausen. Jeg husker ikke hva det smakte, men ikke ok.

En gang tok jeg også med potetskall i en ordentlig proft laget innkokt saus, og det var også helt sjukt, virkelig ille.

Det er forskjell på kyllingbiter fra Prior og økologisk biff fra Håndslakt her borte på Youngstorget eller fra Strøm-Larsen, det er en verden av forskjell…men begge deler er faktisk spiselig, som man sier i min sosiolekt.

Allikevel, det er ikke alltid man har pengene, og det er ikke alltid man gidder. Man kan ikke bruke en gang trøffelolje – hver dag, selv om det kan være veldig godt å ha det i maten. Man blir lei, overforet. Jeg hadde en safranperiode for mange år siden, og jeg har ikke rørt det siden. Nå begynner det kanskje å gå an igjen.

De tingene der er forresten ikke så dyre som mange tror, for du trenger
så lite av det. Et halvt gram safran pleide å koste 30-40, nå er det sikkert kommet opp i 60 kroner eller noe sånt, men det holder jo til flere måltider og smaker akkurat så spesielt og godt, hvis du liker det, da. Det er verdt pengene.

Så må man velge mellom “alminnelige” og dyre råvarer?

Bare for en dag av gangen. Noen dager det ene, noen dager det andre.

Og jeg må snart se å miljøsertifisere denne spalten, for det er energimessig overhode ikke lurt å spise så mye kjøtt og oppdrettsfisk.
Oppdrettslaksen forurenser også, der mærene står, jeg tror vi kan fastslå det, all skiten fra fisken detter jo rett og slett til bunns. Så de som tjener
milliarder på laks burde ha råd til å gjøre noe med det problemet nå.

——-

Kombinasjonen honning, chili og smør er en av mine favoritter.

Altså:

smør
honning
Tabascosaus
spisskarve (dette krydderet har så mange forskjellige navn
på norsk, men altså, kummen betyr faktisk karve, planten er i slekt med vanlig
karve)
salvie
estragon
salt
vanlig pepper
litt opphakket kyllingfilet

Smelt smøret på ikke for sterk varme, og bland i alt. Knus det som må knuses av krydder og urter.

Bruk de mengdene du føler stemmer.

Jeg hadde én porsjon kjøtt igjen, en liten lunsj til en person, altså, og
brukte 1 ss smør, 1/2 ts honning, kanskje, 2-3 klyper av hvert krydder. En
klype salt og noen drag av pepperkverna. Tabasco etter behov. 😉

Fres kjøttet raskt i smøret.

Jeg nærmer meg moderns slomseregime.

Kos deg!

Redigert…