Fest i går, utrolig vellykket, i en hage i Asker. Jeg hadde med en variant til av grønne erter, og tok med meg retten i biter – ferdig kokte egg med skall på, “sausen” godt pakken inn i plastfolie over en skål, og ertene fortsatt oppi boksen så de ikke skulle bli helt krønsja.

Dette er nesten ikke en stuing, ertene er mere pakket inn i en…grøt? Ikke det heller, egentlig, tørrere.

Men med brødet som “jevning” ble det nesten til en deig på vei ut av byen, og jeg tok litt mere vann i da jeg varmet det opp på komfyren der ute. Fortsatt var det ikke spesielt flytende, og smakte ganske godt av chili, innimellom ertene.

Altså, her er det egg med, men man kan jo bare sløyfe dem hvis man vil ha en ren vegetarrett.

1 boks selskapserter
1 boks vanlige grønne erter (ikke tørkede)
kraften fra boksene
smør
2 hvitløk uten fedd
salvie
estragon
basilikum
Tabascosaus
salt
tørt brød skåret i terninger
vann
5 hardkokte egg

Smelt smøret og ha i krydder og urter.

Skrell hvitløken, skjær den i skiver og varm den i smøret
noen få minutter.

Ha i kraften fra boksene.

Kok videre til hvitløken er myk nok til å knuses.

Knus den, og kok så videre enda en stund, til det meste av smaken fra hvitløken er gått ut i sausen. Det er som å koke kraft – det “faste stoffet” skal ha lite smak igjen.

Sil fra hvitløken. Ha i en kopp vann og brødet. Kok videre noen minutter og knus det så det blir en slags tykk saus. Smak til med salt og Tabascosaus hvis det trengs.
Juster tykkelsen på sausen med vann.

Pass på at det blir tørt nok, at det er kokt nok inn, ellers blir konsistensen litt for klissete.

Skrell de hardkokte eggene (10 min), del hvert i fire og legg dem på toppen.

Bon appétit!

Altså, beklager, denne måtte jeg rette opp, jeg hadde litt for mye hastverk med å få ut oppskriften. Det er ikke så lurt å koke hvitløken for lenge i fettet, sånn som jeg hadde skrevet først. I hvert fall ikke i denne retten. Dels blir fettet lett nesten svidd, og dels blir hvitløken for brun og eventuelt til slutt brent, den også, hvis man ikke passer på.

Poenget var vel ikke å få brunet hvitløken så mye, mer bare å ha mye vanlig hvitløkssmak. Så få i kraften nokså fort og gjør resten som det står.