En halv fersk kylling
smør
olivenolje
tørket salvie
tørket estragon
tørket spisskarve
Tabasco
Thai-chilisaus
to små løk

Knus urtene i en morter.

Ha smør, olje, urter og krydder i panna. Fres løken på middels varme til den er ganske myk.

Del kyllingen så du har to fileter (bryststykker) og to lårstykker, eller det du har plass til og bruk for.

Kok/stek det i panna til det er gjennomstekt. Filetene blir først ferdig, så følg godt med på dem.

Stikk en spiss kniv i for å sjekke om de er ferdige. Så lenge det pipler friskt blod ut av hullet må du fortsette å steke, og når det som kommer ut er en klar væske er de perfekte og må på tallerkenen. Lar du dem ligge lenger slutter det å komme ut noe, og da er de sannsynligvis kokt tørre.

En annen måte å sjekke om kyllingfileter er ferdige, er å trykke ned på midten med fingeren eller et ikke alt for spisst redskap. Er den veldig myk er den kommet for kort, er den hard – for langt. Den skal fjære, da kan du ta den.

Er man ikke så opptatt av kosmetikk kan man dele kjøttbiten i to eller skjære et snitt for å se inni, men da får du jo noen nye overflater på kjøttet som risikerer å bli tørre, og det ser litt uelegant ut. Hvis det er viktig…

Lårene må ha lenger tid, og må heller ikke tas på sekundet, de tåler mer varme og røffere behandling. Det er en grense for dem også, i hvert fall i en panne med bare fett eller ikke så mye fett. Hvis kjøttet ligger og koker i masse saus skal det vel en del til å ødelegge kyllinglår helt, de blir bare saftigere og tar mer smak av sausen. Til slutt løsner kjøttet helt fra beinet.

Tar du kyllinglårene for tidlig vil det altså finnes friskt blod inni, som er uappetittlig i hvert fall på denne måten Kjøttet vil kanskje heller ikke være ordentlig mørt.

Smaken på kyllingen ble på denne måten ganske mild selv om den fikk mye smak fra sausen, mens sausen selv var ganske sterk. Kjøttet virket nærmest marinert, som jo ikke er langt fra sannheten selv om det ikke skjedde på forhånd.

Jeg hadde en hel fersk kylling til dette, som jeg brukte litt mer enn halvparten av. Å skjære av filetene var nokså lett med en stor kniv, så lenge man tillot seg å være unøyaktig, og får brukt det som sitter igjen på skroget på en annen måte.