Jeg er vokst litt fra Start-kjeks, men det går alltid an å grave opp gamle uvaner.

En av de morsomme tingene med å ha utenlandske innslag i en by er mat. Jeg var på vei hjem etter å ha hentet en av ungene på toget, og slang innom en butikk med østeuropeisk mat som ligger rett ved meg, i Ankerbygget i Storgata. En stund siden sist jeg var der, men de pleide å ha noe godt lyst brød med litt sukker på toppen, ferskt. Ikke søtt brød, vanlig loff-aktig. Ganske godt, en avveksling. De pleide å ha noen andre typer også, som jeg ikke har prøvd.

Om de hadde sluttet med det eller bare var tomme vet jeg ikke, men det lå en pakke som så akkurat som forstørrede Startkjeks der i en hylle, så jeg grabbet den istedenfor. Og det var jo praktisk talt det det var, bare et hjul hvor diameteren var 30 cm istedenfor 10. Litt tykkere. Litt mindre sukker, tror jeg.

En venn som opprinnelig er fra Polen mente at “østeuropeiske varer” var et litt merkelig begrep. Det kan godt stemme, men de har i hvert fall kule ting å spise.

Han ler sikkert godt av dette, for fra etiketten på pakka ser det ut til at de er beregnet på å brukes som en slags kakebunn, med sjokoladekrem og saker imellom lagene.

Men pytt, det kan vi jo gjøre neste gang.

Eller noe annet.

I kveld var smør og syltetøy vurdert som best av testpanelet (meg selv) – siste rest av ripsgelé fra København i sommer eller vår en eller annen gang. Smaker som norsk gelé, tror jeg.

Det gikk også an å late som om ripsgeléen hørte til på en middagstallerken og at kalde fiskekaker var middag, dessuten også at ripsgeléen tålte samme behandling som tyttebærsyltetøy – Tabasco. Altså smør, syltetøy, Tabasco, en fiskekake delt på langs. Kanskje til og med pepper på toppen. Vi nærmer oss det broren min kaller å forgylle en kokosnøtt. Sånn halvt perverse matvaner fra jeg studerte, til og med videreutviklet.

Lett underholdning.

Butikken har ellers masse annet rart. Jeg pleier å kjøpe noe sjokolade der, som jeg fant i Litauen første gang, på besøk i Vilnius for en del år siden. Den så ut som en sånn liten Twist-murstein, de der med kokos eller noe nougatgreier inni – men her var det noe hvitt skum-aktig, litt fast, og smakssatt med vanilje eller andre ting. Det ble en liten mani, en eske forsvinner som regel nokså fort.

Overlevelsestrang i en mangfoldig verden. Gjør hva du vil, i hvert fall av og til, men gjør det morsomt.