Jeg var kanskje litt vel kjapp med å avvise det der lammekjøtt til hverdags-prosjektet til Gilde her om dagen, det kom i form av noen nye pakker med små kjøttbiter i butikken, en sånn hverdagsmiddag-porsjon.

Jeg stekte en tilsvarende pakke med svinekjøtt i dag, og det er klart , hvis man behandler det som svinekjøtt på en normal måte, steker litt ordentlig på det, for eksempel, så smaker det jo faktisk stekt svin på første forsøk.

Man får litt det man forventer ut av en ingrediens.

I dag var det bare en del hvitløk i smøret, som vanlig, som jeg tok ut før jeg stekte kjøttet, og puttet i sausen etterpå.

Hvitløk er forebygging mot forkjølelse (det er jo ikke alltid det virker 100%, men…), mot alle slags andre sykdommer, og det gir god smak. Ellers ikke noe spesielt, annet enn noe så elementært som å ta bare litt og litt kjøtt i panna – hvis man fyller den blir det for mye væske som kommer ut av kjøttet, og det blir kokt istedenfor stekt.

Akkurat det gjelder veldig mange ting, sopp også, for eksempel, men ikke løk, av en eller annen grunn. Der kan man faktisk fylle panna godt hvis det trengs. Så lenge man klarer å håndtere løken med en stekespade uten at alt havner på gulvet, går det bra. Nok smør, så blir det brunet løk etterhvert.

Men ellers er det stort sett ikke noen god idé å fylle panna for mye hvis man vil ha stekeskorpe på et eller annet. Litt luft imellom kjøttkaker i panna er også en god idé. Du får prøve deg frem, forskjellige ting oppfører seg litt forskjellig.

Når det gjelder saus, så er det i grunnen heller ikke lurt å hive det som danner seg i bunnen av panna.

Kok det ut, som det heter, etter hver steking, hver gang du har stekt en ny panne med for eksempel kjøtt hiver du oppi en skvett vann, hell det over i noe annet så lenge og lag saus på det. Blir det for mye vann koker du det bare inn – det fordamper nokså kjapt når du har så stor overflate på kokekaret som en stekepanne har. Så ikke gå fra det, det går ikke.

Dette er det du da har av kraft den dagen, som smaker bedre enn all buljongterning eller kjøpt kraft på flaske (det siste har jeg knapt nok prøvd, forresten, men altså, dette er naturmetoden).

Så vasker du panna skikkelig, steker en ny batch kjøtt med nytt fett (pass på den totale mengden) – og fortsetter sånn.

Venn deg til å putte oppi sausen det du liker av krydder, urter, ting på flaske, whatever, lag en saus, rett og slett. Pass på at mengden tilsetninger ikke er alt for stor så selve smaken av kraften forsvinner, men maten trenger ikke være plain hvis du liker noe spicy eller sennep eller eddik eller sitron eller noe annet oppi. What you like, men man kan merke god forskjell på en saus laget med kraft og en uten, hvis du har tatt vare på den smaken også. Det kan nesten være som forskjellen på live-musikk og fra maskin.

Du får lett en god spaghettisaus på denne måten, for eksempel, etter ditt eget hode.

Pass på å koke lenge nok på en saus enten den har noe oppi eller ikke, rotgrønnsaker, for eksempel. De trenger vel å bli litt myke eller til og med most oppi en saus.

Smaken på sausen i seg selv bruker også litt tid på dannes, er koketiden for kort har ikke de forskjellige smakene rukket å blande seg ordentlig og lage en helhet som du vil ha.

Det trenger ikke være så mange minuttene, det må bare være nok. Bruk teskje eller fingeren eller hell fra en skje til en annen, avhengig av hvor privat anledningen er – og smak på maten.

Hvis jeg vil ha freshe, litt harde grønnsaker koker jeg dem vel som regel ikke i sausen, tror jeg. Men her kan man sikkert eksperimentere.

Jeg synes det kan være morsomt å krysse enkle smaksgrenser noen ganger, fløte- eller rømmesaus med chili oppi er godt, for eksempel.

Så ny runde med det lammekjøttet en dag, tenker jeg. Jeg er ikke ute etter å ta knekken på prosjekter, tvert imot, kan noe brukes så bruker jeg det.

Redigert…