smør
sukker
eplebrennevin
vaniljesukker

Skapet var tomt for godteri, men jeg hadde ikke lyst til å gå ut og heller ikke så mye penger.

Litt ting finnes jo alltids i skapet.

Jeg hadde noe eplebrennevin stående som jeg ikke likte, og blandet oppi disse greiene var det først ok, så med vaniljesukker på toppen til slutt syntes jeg det begynte å bli interessant. Jeg liker faktisk smaken av vanillin, selv om vaniljestang er mer…ordentlig. Det er jo ikke alltid man vil være det.

Dette kunne sikkert fungert som tilbehør til is.

Altså:

Smelt smøret i en stekepanne. Ha i sukkeret, smelt det mens du rører hele tiden. Hell i en dram når det begynner å smelte, og rør videre til det er så kornete eller glatt som du vil ha det.

Når det gjelder mengder…en halv spiseskje smør, kanskje, en til halvannen med sukker? Ikke for mye smør eller for lite sukker, det blir suppete og for fett.

Når du heller i brennevinet vil det også frese og dampe ganske mye. Du må også koke inn greia litt etterpå, men det går fort, det skjer nærmest med en gang.

Sukker er bl… varmt når det smelter, så pass fingrene. Når det begynner å smelte begynner det også å brunes, og det går radig når det først setter i gang, så pass på. Ikke full varme, kanskje trekvart eller noe sånt, og skru opp og ned etter behov.

Er det på vei til å gå galt, så få det av plata raskt og helst ut på en tallerken, hvis du skal redde det fra å bli brent eller svidd. Er det tilstrekkelig mye sukker i det, eller bare sukker, stivner det også temmelig fort. Med andre ting oppi kanskje ikke, det spørs på forholdet.

Det er ikke farlig sånn som dette, jeg tror ikke det kan selvantenne med mindre du søler en masse sprit direkte på plata eller noe sånt. Bevar fatningen uansett, og husk på at det er såpass lite brennevin du har mellom hendene at det brenner ut nokså fort hvis det skulle ta fyr.

Har du brann ovnen er vel et kjøkkenhåndkle kanskje det beste å slokke det med, har du det i panna kan du bare holde den ut i lufta, ikke ha noe over den bortsett fra taket på kjøkkenet. For eksempel ikke en vifte full av fett, som vel typisk er brannvesenets advarsel.

Nå, det var skremslene. Jeg har aldri opplevd noe sånt, og jeg har smeltet en del sukker i perioder.

Hvis du liker å flambere ting, altså å tenne på brennevin i maten, får du jo også trening i håndtere…en liten brann. Den der med å holde panna ut i rommet er praktisk når man flamberer, og selvfølgelig teater når man får trent seg litt. Pass på å ta imot applaus hvis den kommer, og vær forberedt på å roe ned noen.

For de som er vant til å lage karamell er det jo nesten det dette er, minus fløte eller melk, da. Knekk, men det er vel bare smeltet, stivnet sukker?

Jeg skal rydde i begrepene en annen gang.

Nødgodteri når jeg var liten husker jeg var smør, sukker, mel i en kopp, rørt sånn passe godt sammen. Begynnelsen på en kakedeig, egentlig, eller sånn der smuldre…et eller annet.