Begreper er en nyttig ting når man tenker. En klisjé i manges munn er at enhver sak har to sider, men det kan jo skje at den har flere enn to. Konkrete ideer, for eksempel tog, finnes også, og jeg tror kanskje at i noens hoder er skinnegående transport ensbetydende med tog, siden et tog jo er skinnegående, og de kanskje ikke har så mye erfaring med noe annet.

Jeg skal ikke si at jeg ikke har gått i den samme fella selv noen gang, men jeg vet i hvert fall at en trikk også går på skinner, og at det ikke er et tog. Som Osloboer mesteparten av livet har jeg også personlig erfaring med trikk. Den går i gata, så den må nesten gå litt langsommere enn slektningen tog. Jeg aner at det finnes planleggere som ikke helt vet hva de skal gjøre med trikken, og om det er de samme som stadig vil legge den ned, om de bare er venner med dem eller har samme vaner eller oppfatninger vet jeg ikke.

Hvis man fortsatt har problemer med å forstå trikken, kan jeg røpe en hemmelighet fra lenge siden som ikke stemmer lenger, men låsene på toget da jeg var tenåring hadde firkantet åpning og nøkkel, mens trikken hadde trekantet. Elektroniske eller patentlåser fantes ikke, tror jeg.

Jeg fikk vite det av en kompis som kjørte trikk. Så hvis man har litt problemer med definisjoner…

Om det er de samme planleggerne som liksom… o v e r s e r byen eller hva man skal si, når de planlegger, vet jeg ikke. Oslo har alltid vært litt rotete, i hvert fall så lenge jeg kan huske, og det har også vært litt av sjarmen. At folk liker å rydde kan være bra, bare man ikke rydder vekk, vel, alt sammen, for å bruke en overdrivelse som vi vel er vant til å forstå alle sammen. Jeg gleder meg egentlig ikke til de er ferdig med Storgata. Det finnes mye fin fornyelse fra kanskje 1990- og 2000-tallet, synes jeg, men akkurat nå virker det estetiske idealet litt for nært Lyn Gordon etter min smak.

Jeg vil helst ikke miste de små utenlandske grønnsakshandlerne, det lille som er igjen av gammeldagse kiosker og grønne flekker som er oppstått tilfeldig.

Planlegging er fint, men levende improvisasjon fra oss som bor her er også en del av byutviklingen. Og så er det det med improvisasjon, at det krever noen faste elementer for å kunne fungere, og trikken har faktisk vært en sånn ting i byen.

PS Jeg vet jeg har rappet ideen til overskriften et eller annet sted, kanskje fra Jan Erik Vold. Men ideen er jo god.