Ok, dette blir en rotete oppskrift, for jeg har bare telefonen å skrive på, Mac’en er på reparasjon.

Dette er en flertrinnsrakett, man steker lammekjøtt og hiver i gryta, freser hvitløk og fennikel, det samme med sellerirot, papaya (faktisk veldig godt) på samme måte, løk også, men den tror jeg egentlig kunne droppes. Ok, altså, klar?

Nå begynner det – lammekjøttet (bog) stekes i Kviteseidsmør eller noe tilsvarende, som er smør laget på rømme istedenfor fersk fløte, og med mere salt enn vanlig smør.

Du trenger derfor ikke ekstra salt på kjøttet, men estragon og hvit pepper. Stek to panner med det samme fettet, og kok ut panna med pils. Bog av lam må koke 1 1/2-2 timer for å bli mørt. Jeg brukte utbenet kjøtt, som det heter, altså kjøtt hvor alt bein er skåret vekk.

Det er mer smak i kjøtt med bein, men latskapen tok meg, eller noe annet. Pass på at du ikke fyller panna for full, da blir kjøttet mere kokt enn stekt, det må være litt luft mellom bitene. Så kan du varme en liten fennikel og en hel hvitløk, i olje og smør, og med salvie, Tabascosaus og thai-chili-o l j e, er det visst, og etter hvert litt vann, så det ikke svir seg. Ta i litt ekstra vann hver gang væsken nærmer seg å ha blitt borte. Både hvitløk og fennikel tar litt tid for å bli mykt, fennikelen lengst.

Når alt sammen er ordentlig mykt knuser du det til en masse og har den i gryta. Sellerirot er neste batch, omtrent en halv, skjær av det som ikke ser spiselig ut, på utsiden, og skjær den i ganske tynne skiver som er 2-3 cm brede. Smør og pulver av røkt paprika brukte jeg, og faktisk litt ekstra (Maldon-)salt.

Det er kanskje bare sånn passe mye vits i å bruke så dyrt salt oppi, men det har, til å være salt, en litt søtlig smak, så jeg brukte det allikevel.

Hele gryta drar seg litt vekk fra smaken av salt, mot søtlige smaker eller lignende, som forskjellen på gravlaks og røkelaks, kanskje. Papaya varmet fort i smør og Tabascosaus smskte u-sed-vanlig godt i seg selv, det kunne godt brukes som tilbehør til noe annet.

Men i gryta gikk det, og ga en ekstra smaksfarge til sausen. Til slutt tynne løkbåter av en halv middels løk, frest nokså raskt i olje og to dråper balsamico.

Mulig at dette kunne droppes, det smakte nesten bedre før dette.

Godt etter også, da. Det er også et poeng, synes jeg, at selleriroten er litt «al dente», da får den en skikkelig god smak som er forskjellig fra helheten oppi gryta. Selv om kjøttet må få sine halvannen til to timer er det kanskje et poeng at noen av grønnsakene tas i mot slutten, særlig altså selleriroten. Jeg synes hele greia var verdt bryet, skikkelig godt, om jeg skal si det selv.

Jeg ryddet litt i teksten lenge etter at jeg fikk Mac’en tilbake.