Et forsøk på å avslutte eller sjekke det kjøttkakeprosjektet jeg hadde med Alejandro, kokken på Delicatessen, for en stund siden. Her er min oppskrift i dag:

1 pk kjøttdeig
1 egg
1/2 glass melk
1/2 løk
2 nokså tynne skiver hvitt brød, skåret i terninger
2 fedd hvitløk
Tabasco (6 dugelige rist fra flaska)
Thai-chili-olje (ca 2 små teskjeer)
Vanlig havsalt og Maldonsalt
tørket og knust estragon
ditto salvie
tre dråper honning
2 dråper balsamico

Løken ble forsiktig brunet i smør og olje, hvitløken gikk oppi panna etter en stund. Når det var ferdig ble alt knust med min egen morterpatent (i steikepanna).

Brødsmulene blir oppbløtt i melken og kjøttdeigblandingen, og bør ligge litt oppi deigen før man begynner å steke, sånn at det skjer. Man kan også godt kræsje dem med en sleiv etter at de har ligget oppi litt, og røre alt skikkelig sammen.

Første gang jeg lagde denne, for et par dager siden, ble kjøttkakene litt for vanlige i smaken, alle kryddere, balsamico osv var nesten borte. De smakte godt, men ikke spicy.

Denne gangen var det nok smak. Kjøttkakene var litt søtlige, med både honning, balsamico og stekt løk oppi, så ekstra chili var nødvendig for å balansere.

Når man steker kjøttkaker må man huske på at det ikke er som å steke speilegg, det går jo kjempefort. Kjøttkakene må få tid til å kose seg oppi panna, de koker jo nærmest i fettet sånn som jeg gjør det, da blir de også saftige, som jeg vanligvis vil ha ting til å være. Det tar litt tid å få dem passe uansett hvordan man vil ha dem.

Det er ingen vits i å ha i mer enn ett egg til en sånn porsjon, tror jeg. Jeg prøvde en gang, for å prøve å gi kjøttkakene mere smak, og det ekstra egget bare rant ut av dem, ned i steikepanna. Det er mulig jeg kunne tilsatt mel, men jeg synes det er godt at det smaker kjøtt.

Hvis det er viktig at alt smaker riktig kan man prøvesteke et par stykker og smake, og så justere krydringen. Ellers pleier jeg å la i hvert fall den første panna bli som den blir, og så justere på panne nummer to hvis det trengs.