Smør
skinnfrie laksebiter
noe godt salt
Tabasco

Selv om jeg ikke har helt rutine på stekingen, elsker jeg stekt fisk. Smør også.

Har man de to smakene i hodet når man begynner å lage mat kommer de fort ut på den andre siden, i den ferdige retten.

Man må også passe på ikke å brune smøret for mye – sånn som man vil ha det, forsåvidt, som vanlig. Et poeng var å ta vare på smørsmaken, for meg i dag, i hvert fall.

Jeg klarte ikke å la være å ta litt Tabasco oppi, og også litt ekstra salt for å balansere. Tabascosaus er jo også litt surt, ikke bare chili-sterkt, det er i hvert fall eddik oppi.

Jeg vet ikke om en profesjonell kokk ville kalle dette en saus, men man kunne godt spise det. Jeg vokste opp med ganske enkelt smeltet smør til…det må jo ha vært fisk, og det var digg å kræsje potetene oppi. Eggesmør var et høydepunkt også, hardkokt egg delt i småbiter oppi smøret. Det var i hvert fall vanlig til fisk.

Jeg hadde ingenting til i kveld, men det kan man jo godt. Poteter, ris, spaghetti, hvorfor ikke? Brød går sikkert an, det hender jeg spiser på den måten til middag også.

Det finnes en masse teknikker i kokkefaget, også i avdelingen saus, som jeg totalt respekterer, selvfølgelig, og mange av dem kan jeg ikke, ennå.

Men å lage mat handler også om å sette sammen smaker, og for egne behov hjemme er det greit å finne en modus for eksperimenter, en teknikk man liker og har tid til å lære seg, og så holde på. Jeg har startet i årevis til hverdags med bare hvitløk og olje, hvitløk og smør, eller tilsvarende med løk, som vel kanskje er inspirert av indisk og pakistansk mat. Det går i hvert fall bra å begynne der med en rett, frese det noen minutter, og så legge i forskjellige ting, krydder, kjøtt osv. Pass på ikke å svi hvitløken, i så fall.

Har man en eller to sånne teknikker man liker, er det enkelt å lage noe, og enkelt å lage forskjellige ting også, å være kreativ.

Skinnfrie laksebiter er gode rå, jeg spiser det mye, på brødskiva. Man kan si at siden mye av fettet er skåret vekk, det sitter jo mye under skinnet, så er det mere smak i en hel fisk eller biter med skinn. Men det hender det er såpass mye fett i de bitene at man får skikkelig mye oppi panna når man steker det. I så fall må man ta av noe og ikke bruke alt i den retten man holder på med.

Det der er også verdt å prøve ut, jeg liker smaken av laksefettet.

I hvert fall ble det godt, dette her, man får finne balansen mellom mengden smør og antall fiskebiter man steker.