Når man steker kjøtt eller kjøttdeig må man ikke glemme at det er kraft i kjøttet, altså både smak og næring. Fett gir også smak.

Indrefilet av svin finnes i butikken, og det høres jo fint ut. Man kan skjære det i skiver og legge det i en panne med løk som er nesten ferdig, for eksempel. Rent kjøtt trenger ikke særlig lang tid i panna. Jeg bruker en del smør for tiden, men olje eller en kombinasjon fungerer også fint.

Hvis man ser bare på pengene føles det sikkert flott å kjøpe en indrefilet når man har råd, et stykke rent kjøtt, som sagt. En del eldre er kanskje fortsatt der. Men jeg synes egentlig nakkekoteletter er den beste hverdagsbiten på dyret av det man finner i de vanlige butikkene. Det finnes fettmarmorering i kjøttet, som jeg synes er godt i seg selv, og i fettet sitter det også mye smak.

Uansett, når man steker kjøtt pipler blodet ut…sorry, de som er følsomme for sånt, spiser vi kjøtt spiser vi det også, og det er en del av kraften…smaken på sausen.

Det som er av væske i panna er jo nettopp sånne ting, og du kan smake til med salt og pepper og spise det som det er, kalle det kraft, eller du kan tilsette det du liker, bygge videre til en saus.

Både grønnsaker, urter og krydder gir smak, og det gjelder å balansere så man beholder smaken av hovedingrediensen, hvis det finnes en sånn, og få frem de smakene og den helheten man vil ha.

Grønnsaker må også ha litt tid til både å bli myke og å gi fra seg smak. Krydder og andre tilsetninger må også ha i hvert fall litt tid på seg i sausen, og hele greia også, det er som en fest i emning. Koking, i noen minutter, i hvert fall, gir en blanding eller en helhet på ting. Uten blir de forskjellige ingrediensene lett løsrevne elementer.

Det må også være nok væske, den koker jo bort, fordamper, hvis man lar det putre for lenge uten å tilsette noe. Enten må man beregne tiden sånn at man slipper å koke lenge, at man putter i paprika fra starten, for eksempel, hvis man bruker det, eller man må tilsette vann eller annen væske sånn at man kan holde på litt til. Sausen og særlig ingrediensene forandrer jo da karakter, til å være bare stekt, til å bli også kokt. Lar man være å steke kjøttet eller grønnsakene, putter dem rett oppi etter at det er tilsatt væske, får det enda en annen karakter.

Man får prøve seg frem skritt for skritt, og bli kjent med de ingrediensene man liker og se hvordan de oppfører seg og hvordan de smaker.

Lang koking gir også et helt annet resultat, de oppskriftene jeg deler for tiden, med…liksom steikepannemat, er beregnet på å gjøres ferdig på en halvtimes tid eller noe sånt.

Denne verdenen er også enkel fra et sausesynspunkt, det finnes nok en masse teknikker som jeg ikke bruker eller kan, dette er enkel blanding av smaker, som i seg selv kan være morsomt og interessant å holde på med. Fett, løk eller hvitløk, stekte ting og litt ekstra væske – man kan bli lei av denne måten å gjøre det på, men det gir også en masse muligheter til eksperimentering nettopp fordi det er så enkelt.

Men husk på at kraften er der, som sagt, at du smaker på det du har i panna og bygger på det.

Tilsetter man for mange ting fra boks eller flaske vil man jo også overdøve det som var der av naturlig smak i utgangspunktet. Men man trenger heller ikke spise maten naturell bestandig, hvis man har den vanen. Av og til er ok, synes jeg, det blir litt som å komme hjem en gang i mellom. Men ellers krydder og andre ting.

Smaken av kraft, også grønnsakskraft, er også tilstedeværelse, det er en klang, frisk luft i motsetning til innestengt, natur-biten av maten, kjernen i ting, kanskje det viktigste elementet i prosjektet. Dette er uansett en lettvint variant, i motsetning til å koke skikkelig kraft, men denne varianten virker også.