1 fiskefilet, ca 600g
noen fedd hvitløk
smør
Tabascosaus
salt
estragon
litt mørkt øl

Kjøpte en lang filet av lange i forgårs. Ikke egentlig lurt å ikke spise den med en gang, men jeg har gjort sånne innkjøp til helligdager før, og så lenge man ikke somler med å legge fisken i kjøleskapet holder den i hvert fall til dagen etter hvis den er ordentlig fersk når man kjøper den. Det er ikke best, men det går hvis man må.

Lange, undervurdert, ifølge han som solgte meg den, og det tror jeg gjerne, i hvert fall godt. Hvit fisk, litt fastere enn torsk, ikke riktig så kjøttfull som breiflabb. Filetene hadde skinnet på, uten skjell, så uproblematisk i panna.

Jeg har fortsatt ikke helt orden på å steke fisk, men idag hadde kjøleskapet spilt meg et puss, fisken var litt frossen. Kanskje det var like bra siden det faktisk var gått to dager siden jeg kjøpte den.

De har noen måter å steke fisk på i Italia som jeg virkelig digger. Det er ikke det jeg holder på med akkurat her, men det er også et ideal, et annet, foreløpif urealisert i mine panner. Det hender litt for ofte at jeg ikke tenker meg om når jeg skal ha fisk, og det lønner seg ikke for meg, i hvert fall. Som regel er problemet for lite salt. Man har ikke så lang tid på å få smak over fra fettet hvis man steker fisken, den er fortere ferdig enn mye kjøtt, så man må tenke før man steker den.

Poenget her var uansett sausen. Standardmetode med hvitløk og smør denne gangen, estragon, tabasco, litt ekstra salt. Man kan frese hvitløken og så la den ligge der, under fisken, som man legger oppå, da. Hvitløken gjør i hvert fall smaken bedre. Det kommer så mye vann (kraft) ut av fisken at hvitløken ikke blir svidd uten videre.

Hvis man koker/steker videre, fortsatt på hvitløken, etter at fisken er ferdig, får man den litt brun, og sammen med smaken av fisk gjør det seg bra.

Jeg holdt på med en porter fra Hansa ved siden av, som i seg selv var kjempegodt, og litt av den oppi sausen gjorde seg forsåvidt også. Med en gang var det kanskje litt bittert eller litt for kraftig, men en liten bit smør på toppen og enda noen minutter koking, så ble det en skikkelig kraftig fiskesaus, med en spiss av chili.

Spaghetti var standard karbohydrat-avveksling da jeg studerte, og jeg har bare tatt med meg vanen videre, jeg elsker pasta.

Pastasauser kan gjerne være godt uttenkt eller kompliserte, for den saks skyld, så lenge ideen er god, men det kan også være rett og slett det som blir til når man steker eller koker maten, den kraften man får, eventuelt spunnet litt videre på. Dette ble sylgodt, selv om det ikke var noen stor porsjon.

Jeg ser at jeg fortsatt bruker mye smør for tiden. antagelig for mye. Løk har visstnok en rensende effekt, generelt i kroppen, i hvert fall føles det bra å spise hvis man har et kosthold med i overkant mye fett. Det var det jeg hadde planlagt, men jeg glemte det og tok hvitløk istedenfor.