Er jeg en arbeidsgiver når jeg går på kafé og tipser han som serverer?

Servitørene skal skatte av tipsen, det er innført fra nyttår, tror jeg det var. I hvert fall er det i drift.

Så kan man definere det som inntekt? Jeg gir dem litt ekstra fordi jeg er fornøyd.

Det sees også på som en gave. Det er jo i grunnen det sett fra min side. Jeg er jo ikke nødt til å betale mere enn det som står på regningen.

Hvis det er en inntekt, burde de enten skrive en faktura til meg på den summen, eller så må jeg kanskje betale arbeidsgiveravgift og gjøre papirarbeidet som hører med?

Ingen mener det, det er opplagt.

Så hvorfor skal det betales skatt av det?

Du tar pengene mine.

Bottom line i FrPs rettferdighetssans?

Enten tar du de pengene, eller jeg gjør det.

Hvis man snakker om alminnelig rettsoppfatning eller -følelse, så har man blant annet unntatt fra skatt småjobber i hagen osv, opp til en viss sum. Det er vel greit, kanskje? Kommer ikke dette omtrent i samme kategori?

Jeg vet ikke hvorfor Siv Jensen og hennes politiske allierte for tiden lar det nokså mye gå ut over trygdede, lavtlønte, folk nederst på rangstigen.

Hvorfor det?

Hun vil sikkert svare at det ikke er hensikten, og det kan jeg sånn sett ikke sjekke, men det er faktisk effekten, i mange tilfeller. Er det de som ikke klarer å forsvare seg man går løs på, eller er det bare mere lettvint å ta de tingene?

Ok, det skjer mer enn det, men det skjer i hvert fall også.

Hva dette fører til på sikt er ikke godt å si, vi tilpasser oss jo så mangt alle sammen. Jeg har allerede hørt sagt at det er blitt vanskeligere å skaffe folk til jobbene på utestedene. Om det stemmer, eventuelt hvor stort problemet er og hvor stort det eventuelt blir, vet jeg sånn sett ikke.

Men hvordan kan man definere det som skattbar inntekt?

Hvis jeg er så fornøyd med rørleggeren at jeg betaler ham ekstra…hva da?

Gjør det noe, dessuten?

Det skjer ikke, sier du, og dessuten, hvis det skjer, handler det sannsynligvis om svart arbeid, det er avtalt sånn.

I så fall går det jo ikke.

Men dette er jo ikke avtalt. Det finnes vanlig lønn.

Og så finnes dette i tillegg.

Alle skal betale, sånn er det i en butikk. Mange av FrPerne kommer fra butikk, sorry, men det er nokså sant. Tenkemåten kan bli litt ensidig, og det stemmer vel ikke alltid å ta den med seg inn i det offentlige systemet. Det er ikke i utgangspunktet to like ting.

Alle skal betale skatt, det er jo liksom venstresidens slagord – ja, men alltid og av alle penger som skifter eier? Det er rart at FrP gjør de tingene.

Og det er et spørsmål om dette er en inntekt i vanlig forstand.

FrPs politikk minner i grunnen ofte om vanene til en privatperson som har lite penger. Også uvanene.

Vi er et land, ikke en person, og vi har mye penger, dessuten. Det gjør faktisk ikke så mye om man slipper taket i – noe.

Jeg er enig i at man som politiker bør være ansvarlig, også med pengene, men det er vel uansett grunn til å tenke etter hva som er rimelig og nødvendig også.