En side av saken når vi snakker om forholdet mellom kropp og psyke, er fattigdom.

Jeg snakker med noen av sigøynerne som lever mer eller mindre på gata i Oslo, og sykdom nevnes. Jeg lurer på om det finnes en lege som hjelper henne billig, en av de jeg møter.

Jeg håper eventuell misunnelse kommer ut på en annen måte enn i harde kommentarer. De lever et hardt liv. Jeg vet andre også gjør det, men fordi om man ikke tilgodeses selv, trenger man vel ikke å ta fra andre livet.

Bedre å slåss for seg selv, da.

Uansett er det å gå sulten i lengre perioder opplagt en belastning for systemet, altså, det det betyr i praksis er vel at hvis du har noen plager i utgangspunktet eller noe som holder på å gå galt, så er det vel mere sannsynlig at det går galt når kroppen, systemet, ikke har næring nok. En funksjonsforstyrrelse i et organ eller hva det måtte kalles vil vel ha større sjanse for å skape trøbbel med lite mat.

Jeg sier dette som legmann, uten faglige medisinske kunnskaper, og det varierer antagelig hva som angripes lettest og på hvilke måter, altså hvilke organer, og hvilke sykdommer eller tilstander det lettest får konsekvenser for å være mer eller mindre underernært.

Men at det er en sammenheng virker opplagt på meg, altså, man klarer seg lettere også gjennom fysiske problemer med jevn og god ernæring, det må jo være tilfelle.

Her er det opplagt et klasseperspektiv også, blant oss “fastboende”. Det finnes som sagt historier om sult idag også, i dagens Oslo og sikkert andre steder, og de er vel som vanlig fordelt – også – etter klassebakgrunn.

At flere eldre har opplevd det enn yngre er vel også et faktum, selv om de ikke er alene om sånne erfaringer.

Krigen…

Jeg har vært interessert i sammenhenger nettopp mellom kropp og psyke, fordi jeg har vært så lenge syk selv.

Men dette er jo et poeng – fattigdom kan ha mange årsaker, kulturelle og forsåvidt psykiske også. Uansett type sykdom vil i hvert fall økonomi bli et tema med en gang man er ute av stand til å arbeide, enten det er helt eller delvis.

Hvordan livet nå er kan jo være så mangt for oss alle, hvordan man kommer i den ene eller andre situasjonen, men presset på hele systemet, kropp og sjel, kan altså være større med lite penger, psykisk og fysisk. Man blir lettere syk, vil jeg tro er en rimelig konklusjon, med lite penger.