Denne er skrevet litt etter hukommelsen, så mengder må tas…nei, ikke med en klype salt.

2-3 ss smør
noen dråper saft fra en sitron
1-2 ss honning
7-8 ss sukker

Som sagt, bland selv, prøv deg litt frem med mengde. Det kan godt bli litt forskjellig hver gang.

Sukker og sitron først i panna, og sett på varmen, først på fullt. Det går litt langsomt med smeltingen først, så går det fort.

Rør praktisk talt hele tiden.

Jeg lot det bli så varmt at sukkeret så smått begynte å smelte, så la jeg i honningen. Noen minutter til, så kommer smøret i. Skru ned varmen litt.

Med honningen oppi går smeltingen lettere enn med sukker alene, massen blir fortere seig og man har vel egentlig lettere kontroll på bruningen. Så pass på at du har smakt til med passe mye sitron først.

Når alt er blitt en “røre”, jevnt og seigt, må du være kjapp, i hvert fall hvis du har på litt mye varme. Det smaker bra å brune det litt, ellers tror jeg det blir litt kjedelig, men ting går fort med sukker, så med en gang det begynner å bli litt brunt oppi der, tar du det av.

Det er som sagt lurt å smake for å sjekke om du har nok sitron og kanskje også honning. Jeg tror ikke du rekker å smake deg til hvor brunet du vil ha det, så bare stopp i tide, altså ta av panna. Ser det ut som whisky har du kanskje kommet litt for langt. Etter å ha holdt litt på med det noen ganger får du erfaring. Det du risikerer er at det svir seg.

Men legg uansett det du skal smake på oppå en tallerken først og kjøl det litt ned, går det rett på tunga brenner du deg. Smeltet sukker er varmt.

Hell hele greia oppå et bakepapir når det er ferdig. Du kan jo legge det i en langpanne, for eksempel, så det ikke renner ned i skuffen eller et annet sted hvor du er nødt til å skrape det løs…

PS Hold på tennene når du spiser det. Det blir omtrent som knekk.