Hvis man skal få landet diskusjonen om sigøynere, endelig en gang, så man i hvert fall akseptere at de er et europeisk folk, et folk som hører til hos oss.

Å snakke om at de innvandret fra India…ja, det er vel såpass mange hundre år siden at det bare er et relevant faktum i historisk henseende. I Norden ankom taterne, som er vår egen sigøyner- eller rom-kultur, på 1500-tallet, og man snakker om at romfolkene eller sigøynerne forlot India for 1500 år siden. De har en kultur som jeg tipper kan beskrives like godt som en nasjonalkultur, altså med et eget levesett, musikk og sikkert mat, som jeg gjerne skulle visst mer om.

De har alltid reist, og leser man i gamle aviser finner man omtrent de samme diskusjonene og de samme skjellsordene som nå.

De er en del av europeisk kultur like mye som nordmenn og svensker, folk fra Bretagne og fra Sardinia.