Jordskokker

smør

tabascosaus

salt

estragon

4 jordskokker

1 sjalottløk

3 fedd fersk hvitløk

litt hvit pepper

Del løk og hvitløk i strimler og fres det i smøret med salt og urter osv.

Ha eventuelt i litt vann hvis du trenger lenger koketid eller fettet begynner å lukte ubehagelig, og kok det så inn igjen så du får en lett karamellisert “saus”.

Skrell jordskokkene med en kniv og skjær dem i skiver. 

Varm dem sammen med det andre, mens “sausen” fortsatt har en del vann i seg, eller bare i fettet.

Når man skjærer av skallet på jordskokkene ser de omtrent ut som poteter, og man forventer kanskje at de oppfører seg som dem eller andre rotfrukter, at de blir myke når man varmer dem. Oppskriftene i Larousse (fransk matleksikon) ber deg blanchere jordskokker, altså koke 5 minutter før du gjør andre ting med dem, så det kan hende det er det som skal til, jeg har ikke prøvd. Steker man bitene som de er, minner konsistensen litt om vannkastanjer, litt sprø. Ikke noe i veien med det, synes jeg. 

Kålrabi tar jo også nokså lang tid å få skikkelig myk, og kan godt spises rå eller sprø og bare litt kokt.

Jeg lider fortsatt litt under en eller annen oppfinners oppdagelse av at avsnitt er det grunnleggende i en tekst, så oppskriftene ser fortsatt litt teite ut. Jeg lover å prøve å løse problemet.